Arquímedes, tens un moment?

palancaarquimedes.jpgEl concurs consistia en tombar un gran bloc de formigó de 5 metres d’altura. El primer dels finalistes, un home molt corpulent, va empènyer amb totes les seves forces des de l’alçada del seu pit. El bloc no es va ni tan sols bellugar una mica. El segon finalista era un home molt escanyolit, però que a les proves anteriors havia mostrat una gran habilitat. Es va mirar el bloc de dalt a baix i, desprès d’estudiar-s’ho una mica, va demanar una escala. L’home escanyolit va pujar fins assolir els cinc metres del bloc. Amb una petita empenta, el bloc va començar a caure davant la sorpresa de tothom

–         Això és impossible, ha fet trampa!- va queixar-se l’home corpulent
–         Vostè ha fet més força que jo,- va contestar l’home escanyolit- però jo he fet més moment…

Qui fa bolcar o girar un objecte no és la força, sinó el moment. Un moment és una magnitud usada en física que s’obté multiplicant la força per la distància que hi ha del lloc on s’aplica aquesta força fins al punt on ha de girar el cos.

Qui primer se’n va adonar d’això va ser Arquímedes. Aquest grec va dir una frase que diu: “doneu-me un punt de suport i mouré la Terra”. Això fa referència a la palanca, on quan més llarg és el punt on es fa força respecte el punt de suport, més oportunitats tens de fer moure el cos que hi ha a l’altra banda de la palanca.

Un altre cas on es té molt en compte el moment és a la Fórmula 1. Els cotxes quasi toquen a terra, i és així per tenir el centre de gravetat el més avall possible. si puguessis concentrar tot el pes d’un cos en un sol punt, aquest seria el centre de gravetat. Segon com estigui distribuït aquest pes, estarà situat més amunt o més avall. Els dels cotxes de Fórmula 1 el tenen quasi tocant a terra, d’aquesta manera al girar una corba molt ràpid, per molt forta que sigui la força centrífuga que tira el cotxe cap a l’exterior, el moment serà petit perquè la distància del centre de gravetat fins la roda, que és el lloc on bolcaria el cotxe, és molt petita. D’aquesta manera poden anar molt ràpid a les corbes. Els camions tenen el centre de gravetat situat molt amunt perquè són alts, i per això tenen molta tendència a bolcar si agafen una corba molt ràpid. Tenen més moment.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *