Les Centrals Nuclears de Tori

reaccionuclear.gifEl tren es dirigia a Florència amb la classe de batxillerat. l’Albert estava llegint  “Il Corriere della sera”. L’Albert no sabia italià, però al assemblar-se al català, anava entenent la majoria de coses. De sobte, es va espantar al llegir una notícia.

– Mireu que posa aquí!  “La ciutat de Turí s’ha fissionat al entrant-hi molta radiació elèctrica!!!”

L’Àlex, que sí sabia parlar italià, el va corregir de seguida:

– T’equivoques. Aquí posa: “La utilització del tori pot fissionar urani per generar calor i electricitat”

Les centrals nuclears utilitzen urani com a combustible, concretament un tipus anomenat U235. aquests U235 és poc abundant i es troba al mig de masses d’una altre isòtop d’urani no radioactiu: el U238. Al dividir-se l’U235,  genera calor que fa moure les turbines elèctriques. Apart de calor es desprèn radioactivitat i es genera un producte anomenat Plutoni, que es forma quan el  U238 absorbeix neutrons.  Però aquesta tendència pot canviar amb un nou combustible impensable ara fa uns  anys: el tori. 

El tori, Th, té un número atòmic de 90, dos menys que l’urani que en té 92. el tori té un isòtop anomenat tori 232, que significa que té 90 protons al nucli i la resta fins 232 són neutrons. Quan aquest tori absorbeix un nou neutró, dos dels neutrons es poden transformar en protons, pel que en lloc de 90 en passa a tenir 92, convertint-se amb urani, concretament urani 233. Aquest urani és el que realment es fissiona, obtenint calor per fer moure les turbines.Però hi ha una diferència d’aquest urani amb el U235: la radioactivitat és molt més baixa, i no s’obté plutoni al no haver tampoc urani 238. Altres avantatges que té l’ús del tori és que es molt abundant i no s’ha d’enriquir com l’urani 325. Un cop passat 30 anys, quan es desmantellin aquestes centrals, es redueix un 90% el volum de residus radioactius. 

El tori és molt més abundant que l’urani, però encara falten uns quant anys per veure aquest tipus de centrals perquè s’han de resoldre molts problemes, però obre la possibilitat d’obtenir electricitat d’una manera barata i menys perillosa. 

Més informació: 

http://www.dauvergne.com/spanish/pages/advantages.htm
http://www.thorium.tv/es/index.php
http://www.thorium.tv/es/torio_uranio/torio_uranio.php
http://www.thorium.tv/es/torio_reactor/torio_reactor.php 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *