La importància de les comes

popeye.jpgS’explica que al rei Carles V li va arribar una sentencia que deia: «Perdón imposible, que cumpla su condena». El rei, que aquell dia estava magnànim, va decidir canviar la coma de lloc: «Perdón, imposible que cumpla su condena». El presoner se’n va lliurar sense qui ningú se n’adonés. Als espinacs els hi va passar alguna cosa semblant: una coma els va fer molt forts…

Els espinacs (Spinacia oleracea) és una planta de la que s’aprofiten les fulles per menjar. És ben conegut de tothom la seva fama de ser riques amb ferro, popularitzat sobretot pel dibuixos animats de Popeye. Però aquesta fama és falsa i infundada per un error tipogràfic.

L’errada la va cometre el científic E. Von Wolf l’any 1870 quan va corre una coma de lloc al copiar la dada correcta del ferro que contenia una mostra d’espinacs, apareixent un número 10 vegades més alt del que tenia realment. L’any 1930 els dibuixants Dave i Max Fleischer van crear el personatge de Popeye, atribuint-li poders sobrenaturals quan prenia una llauna d’espinacs degut a la gran quantitat de ferro que suposadament contenia.

Va ser a la dècada dels anys 30 quan un grup de científics alemanys se’n van adonar de l’error de Wolf, i van decidir explicar la veritat. Però el mal ja estava fet, i Popeye i els seus espinacs eren molt més creïbles que un grup de senyors amb bata blanca anomenats científics.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *