La navalla d’Occam: “Keep it simple, stupid”

occam2.jpgLa classe de tecnologia era molt avorrida. El professor estava parlant sobre la fusió nuclear amb molta passió. Paco, Xavi i Àlex estaven fent especulacions sobre un tema una mica més atractiu i distret

-Aquest mestre ha degut estudiar a Barcelona- deia Xavi
-Què dius? – va replicar Paco.- Com a mínim ho ha hagut de fer a Londres, on va estudiar Newton.
-A mi em sembla que és físic nuclear i ha treballat a la NASA- deia Àlex.- I segur que va participar en l’arribada de l’home a la lluna…

Albert, que estava amb la conversa, i sense cap tipus de problema, li va preguntar al professor on havia estudiat, explicant-li que dubtaven entre tres llocs.

– A Barcelona- va contestar.- De vegades, l’explicació mes senzilla és la més lògica…

 Aquest principi s’anomena la navalla d’Occam, i ve a dir que moltes vegades l’explicació més senzilla és la més lògica entre totes les teories que expliquen una mateixa cosa. Occam va ser un monjo franciscà que va viure al voltant del segle XIII. Va estudiar a Òxford i va començar a explicar diferents postulats religiosos aplicant les teories més senzilles, i retallant les que eren massa complexes per explicar el mateix, el que li va valdre el nom de la navalla d’Occam. Aquests principi s’ha usat amb la ciència per explicar teories descartant les més descabellades segon el principi d’Occam. No sempre resulta factible aplicar-ho, però pot ajudar a simplificar els problemes.

Amb l’escalfament global podria passar el mateix. Actualment hi ha dues teories que l’expliquen: el CO2 humà i les taques solars. Aplicant la navalla d’Occam, la teoria més complexa és la de les taques, ja que a més taques solars, més vents solars; a més vents solars, menys rajos còsmics; a menys rajos còsmics, menys núvols; a menys núvols, més calor. Per tant, aplicant aquest principi, només queda la teoria que l’escalfament global sigui a causa del CO2 expulsat per l’home: a més CO2, més temperatura: així de simple. Però… és la correcta? És la que ho explica millor? Es pot aplicar el principi de la navalla d’Occam per descartar les taques solars? I tu, què n’opines?

La navalla d’Occam es pot trobar amb diverses versions: “Si sents renillar, pensa en cavalls i no en zebres”, o “Keep it simple stupid”, que significa “fer-ho simple, estupid

4 thoughts on “La navalla d’Occam: “Keep it simple, stupid”

 1. Rubèn

  Ostres Agustí!!! Això ja és categoria, et comenten professors d'altres centres i tot, jajaja.
  Doncs res… que demà tornem a classe després d'aquestes vacances tan curtes i suposo que ja ens veurem, vinga que vaigi bé.

 2. Tomàs Socorro

  Benvolgut Agustí:
  Sóc un professor d'un CEIP de Barcelona que segueixo amb interés el teu bloc científic, i en especial, el tema del canvi climàtic.
  Estic molt d'acord amb que el CO2 poca cosa hi té que veure amb el canvi climàtic (ja abans de llegir-te no m'empassava el que deien els científics de mig món), i m'agradaria apuntar un altre possible causa d'aquest desgavellament del temps.
  Un altre factor com a possible del canvi climàtic que no has citat és la inclinació de l'eix de l'eclíptica… que ha anat disminuint al llarg dels segles… (wikipedia: http://ca.wikipedia.org/wiki/Obliq%C3%BCitat). Potser no n'hi ha pou, amb la disminució que ha experimentat -això no ho se jo- però la inclinació de l'eix és el responsable de les estacions a la Terra.
  Nota: El planeta Mart, té una inclinació del seu eix de rotació molt semblant al de la Terra.
  Ah, i com a profe de reli que he estat durant sis anys, sabeu que La Bíblia també parla del final del món? I tal com apuntes tu, diu que el sol deixarà d'escalfar tant, i fins i tot, per la poca resplendor del sol, deixarem de veure la lluna… ("Tot seguit, després de la tribulació d'aquells dies, el sol s'enfosquirà i la lluna ja no farà claror; les estrelles cauran del cel i els estols celestials trontollaran" – Mt 24, 29). Així doncs, si en el teu blog del dia 10 de desembre, apuntaves que "El període més fred ocorrerà desprès d’una gran declinació de l’activitat solar, entre 2035 i 2045 Segons l’observatori d’investigacions espacials, aquest procés es perllongarà per un espai de 60 anys", ¿podríem dir, que estem a prop de la fi del món?. Bé, sobre aquest punt dir que "D'aquell dia i d'aquella hora, ningú no en sap res, ni els àngels del cel ni el Fill, sinó tan sols el Pare" (Mt 24, 36), així que no siguem alarmistes, i pensem que tot ja anirà venint, i que ja afrontarem les dificultats poc a poc, com vagin venint; però aquí queda la reflexió per a un futur anàlisi…
  Res més, Agustí, molt de gust de llegir el teu magnífic blog, que he donat a conèixer a diferents persones, i endavant amb la bonica tasca que estàs fent…
  Tens el meu mail, per si desitges comentar alguna cosa del canvi climàtic o de tot això que he exposat…
  Salutacions!
  Tomàs.

 3. Albert

  Agusti!! pues jo em decanto mes cap a la de les taques solar perque al video que vam veure surt que el diòxid de carboni seguiex a la temperatura i no al revès aixi que.. weno agusti molt bona la historia jaja i al comentari k e vist de laltre dia: ja ens pots fikar a mes histories k no ens enfadem ni re! que ens agrada jaja
  weno que vaigui b!

 4. alex

  ei agustiii!!!! io q nopino????…. pues potse opto mes per la mes complexa q per la mes senzilla!!ara q maradava mes laltra historia on io era capita de barco jaja

  bueno ems veiem dema a lexamen de kirchoff!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *