El terrorista mediambiental més gran del món

cfc.jpgUn dels personatges més desafortunats que ha donat la humanitat ha estat Thomas Middley. Aquests enginyer va descobrir dues aplicacions que han estat nefastes per la humanitat: el plom de les gasolines i els CFC. És cert també que la ignorància de les conseqüències d’aquests dos productes eren desconegudes per complert en aquella època.

Middley se’n va adonar que si es posava plom a les gasolines dels automòbils, els motors retronaven menys. Aquest fenomen es produeix degut a la violència del moviment del pistó dintre el cilindre dels motors, pel que es produeixen unes vibracions que feien retronar les parets del cilindre. El plom ho reduïa considerablement, pel que les gasolines amb plom van començar a ser les més usades. El problema era que aquest plom sortia pels tubs d’escapament dels cotxes en forma de gas que era inhalat per les persones sense saber-ho. El plom és un metall pesant molt contaminant que s’acumula al cos degut a que no som capaços d’extreure’l. Molta gent va començar a tenir problemes respiratoris, fins i tot van morir per unes causes que ningú sabia. Es van fer investigacions i es van relacionar les intoxicacions amb el plom, pel que van haver de ser retirats definitivament al ser extremadament perillós.

Middley va seguir investigant, però en un àmbit molt diferent: la refrigeració. Va inventar un gas refrigerant que va passar a ser un autèntic mal de cap per als científics: els clorofluorocarbonis, els CFC. Es van introduir els anys 30, i les neveres i frigorífics van començar a usar aquest gas per refrigerar els aliments, així com els aires condicionats i els aerosols. El que ningú sabia era que aquests gasos, al ser alliberats a l’atmosfera, destrueixen la capa d’ozó de la estratosfera. Aquesta cap ens protegeix de les radiacions ultraviolades. Es va detectar un forat a la capa i es va veure que era culpa dels CFC. De seguida es va retirar del mercat a finals dels anys 70.

La mort de Middley també va ser una desgràcia. Va quedar paralític per la polio i va inventar un aparell amb politges motoritzades que el permetien moure’s pel llit. L’any 1944 es va quedar enredat entre els cordons del seu invent quan es va posar en marxa i va morir estrangulat. Ja ho diu la frase: n’hi ha que neixen estrellats…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *