El principi de precaució

cautionsign.gifAl laboratori de química de l’institut, Simó, Albert, Jaume i David estaven preparant un experiment. Jaume estava encaparrat en barrejar les dues solucions que havien preparat.

– No ho facis, no sabem que pot passar si ho barreges- va dir David.

– Això ha de canviar de color, si surt bé tindrem un excel·lent- defensava Jaume.

–  I si no surt explotarà el laboratori – va dir Simó.

– Va, deixem-ho córrer – va dir l’Albert-. prefereixo tenir el notable a sortir pels aires.

El que l’Albert vol aplicar és el principi de precaució, que diu que si no saps les conseqüències de fer alguna cosa, millor que no ho facis. Aquest principi, que sembla lògic i amb bon criteri, es pot convertir en un problema quan s’aplica a determinats programes de desenvolupament que queden frenats per la precaució al desconèixer l’abast de les seves conseqüències sense tenir en compte els possibles beneficis d’aquests programes.

Un d’aquest programes és la manipulació genètica de les plantes i animals. Aquests podrien ser una solució a les collites de països africans al obtenir plantes manipulades genèticament resistents a les sequeres, a les plagues i malalties, molt més productives i amb molt més valor nutritiu. També podrien criar bestiar que doni més carn  i més llet. Molts països han vist esperances amb aquests aliments, però el principi de precaució els impedeix el seu ús al ser aconsellats per determinades organitzacions que els diuen que les conseqüències poden ser desastroses, sense saber quines són exactament ni sense que hagin estat demostrades.

Una altre cas és el del canvi climàtic i les centrals tèrmiques de carbó. Resulta que l’Àfrica és ric amb aquest mineral, i fer centrals tèrmiques amb carbó per generar electricitat resulta econòmic per a ells. Però l’escalfament global del planeta degut al CO2 segons ha dictaminat l’ONU, fa que s’aconselli a aquests països a usar fonts d’energia que no emetin gasos, com les fotovoltaiques o eòliques. Aquestes fonts són molt més cares i la majoria de països africans no s’ho poden permetre. El principi de precaució no té en compte en aquest cas el beneficis que els africans tindrien si poguessin electrificar moltes poblacions amb els avantatges que això suposa: poder conservar aliments amb neveres, o no haver d’escalfar-se cremant llenya amb el perjudicial fum que es respira dintre les cases com es fa a molts poblats. En aquest cas, i tenint en compte els dictàmens de l’ONU, és preferible que aquests països no puguin créixer econòmicament a expenses de salvar el planeta d’un escalfament que no està demostrat que sigui per culpa del CO2.

Les plantes i animals modificats genèticament, i poder usar carbó per fer electricitat és coneix com el Somni Africà. Però tenen molts entrebancs per dur-los a terme, i entre ells, el principi de precaució.

8 thoughts on “El principi de precaució

 1. Jaume & Albert

  agusti!!! vols dir que cal que ens fassis surtir a totes les histories i sempre simo com al mes intelectual??? jajaja
  i aver si cambies els codis de seguretat que aixo que surti ullera… xD

  au pues k vaigui b!

 2. Agustí Torres

  Jaume i Albert,

  Estic d’acord amb no posar-vos més com a part de les històries del bloc, lamento l’abús de confiança per part meva. La idea era que llegiu els articles. Per cert, us l’heu llegit sencer? Què us ha semblat? Què n’opineu?

  Agustí

 3. Jaume

  Si no t’hem dit que no ens posis mes!!! que aixo ens agrada jajaja!!!!!!!! tu vam dir amb ironia!!!!!!!!!

 4. Rubèn

  Va Agustí que no pot ser aquest excés de confiança, suspen-los a tots que aquestos de 1r de BAT es passen molt jajaja

  Molt bons Agustí aquests articles!

  A veure si després de comentat una mica per aquí m’aproves dilluns jeje

 5. Rubèn

  Ei!!! i ara que hi penso… què és això que ells han anat al laboratori??? Nosaltres no hi hem anat mai!!!

  Això no pot ser Agustí el pròxim dia ja parlarem seriament.

 6. Rubèn

  A okok llavors tot aclarat jeje, vaig a repassar tecno que si no l’Agustí ens fotra canya demà XD

 7. alex i albert

  ei ruben q natros tmpoc em ant al lavoratori!! looooooooig XDD
  ALBERT: ei agusti q no ems vam enfada!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *