Telègraf o SMS?

morse.jpgEl vaixell s’enfonsava. Havia xocat contra unes roques i el forat era molt gran. Àlex, el capità del vaixell, va manar l’evacuació immediata del passatge. Al la cabina de comandament, els suboficials Xavi i Bernat discutien sobre com enviar el missatge de socor.

– És millor enviar un SMS pel mòbil – deia Bernat
– Serà més ràpid amb el telègraf – va contestar Xavi
– Posem una mica de seny, senyors – va interrompre el capità-. Que cadascú ho faci a la seva manera, quan més mitjans de comunicació tinguem, millor

Així ho van fer. Bernat va enviar el següent missatge pel mòbil: ··· – – – ··· . Mentrestant, Xavi va agafar el telègraf i va enviar el següent missatge:sosmorse.mp3

L’inventor del telègraf va ser Joseph Henry, però va ser Samuel S. Morse qui el va acabar patentant l’any 1884. Morse es va aprofitar de la bona fe de Henry que li va explicar els secrets del seu invent per poder treure’n profit. El telègraf és un aparell on un interruptor obre i tanca un circuit elèctric, de la mateixa manera que es tanca i s’obre el llum d’una habitació, amb la diferència que en lloc d’un llum hi ha un aparell llunyà que emet un so. Però l’únic so que podia fer l’aparell era un “beep”, de manera que no semblava de gran utilitat. És per això que Morse va idear un codi on una combinació de tons curts (punts) i tons llargs (ratlles) signifiquessin una lletra. El telègraf va passar a ser una revolució en les comunicacions, ja que no feia falta enviar missatges amb les diligències que tardaven dies en arribar al seu destí, si no que arribaven de forma immediata als llocs que disposaven telègrafs. Ràpidament es va estendre una xarxa de cables que va connectar moltes poblacions.

Però la limitació del sistema estava precisament amb el cables. Fins que va arribar l’inventor de la radio l’any 1901: Marconi. La radio és un sistema d’enviar senyals sense necessitats de cable, amb radiofreqüència. Això va permetre que els vaixells poguessin disposar de telègrafs per poder emetre els missatges de radio amb el codi Morse. Molts vaixells enviaven missatges de socors quan estaven en perill o s’estaven enfonsant. Per poder identificar ràpidament un missatge de socors de qualsevol altre enviat pels vaixells, es va decidir que aquest missatge estaria format per tres punts (S) tres ratlles (O) i tres punts (S): SOS.

Per cert, qui va ser el primer en enviar el missatge, Bernat amb un SMS pel mòbil, o el telègraf de Xavi? El següent vídeo t’esclarirà una mica les idees.

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/mQaXjqfAgkQ" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *