“Houston, We have a problem…”

apolo13.jpgAquesta frase, “Houston, tenim un problema”, la va pronunciar el comandant de la nau Apolo 13 als pocs minuts d’enlairar-se quan es dirigia a la Lluna. Es van remoure els dipòsits de combustible en una operació rutinària, quan van sentir una explosió que els va alertar…

La missió Apolo de la NASA la va crear el president nord-americà Kennedy per enviar l’home a la lluna. Desprès de diverses proves i missions de reconeixement, finalment ho van aconseguir amb l’Apolo 11 l’any 1969, la onzena nau que es va provar i la que van decidir que enviarien a la superfície lunar. Aquest gran èxit els va fer posar per davant dels soviètics en la carrera espacial, i darrera aquesta en van venir unes quantes més fins l’apolo 17 que va ser la última de la missió.

L’Apolo 13 havia d’arribar també a la lluna, però van tenir un problema només sortir de l’atmosfera terrestre. Però no en van tenir només un, si no uns quants un darrera un altre, de manera que a mesura que els anaven resolen, n’apareixia un altre. La nau no va arribar a tocar la superfície, van orbitar per la lluna per poder aprofitar la força centrífuga de la gravetat de la lluna per poder tornar a casa sans i estalvis desprès de multitud de penúries i solucionant els problemes sobre la marxa.

El més curiós del cas va ser l’interès sobtat que va tenir la missió en la població nord-americana un cop es va saber que la nau anava a la deriva per l’espai. Es veu que quan l’Apolo 11 va arribar a la Lluna, la gent va deixar d’interessar-se i les missions que van venir deprès tenien poca audiència. Però el destí incert dels tres tripulants de la nau Apolo 13 va despertar un interès morbós per saber de primera mà les penúries que estaven passant i les possibles conseqüències catastròfiques que podrien patir.

Es va fer una pel·lícula anomenada Apollo13 protagonitzada entra d’altres per Tom Hanks i Ed Harris, on es mostra molt bé tot el que va passar dintre i fora de la nau. És molt recomanable. Aquí hi ha el trailer de la pel·lícula en anglès.

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/nEl0NsYn1fU" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *