MAGLEV: un tren que levita

maglev.jpgEls trens de levitació magnética MAGLEV (MAGnetic LEVitation en anglès) són un tipus de trens que no toquen a terra gràcies a uns potents imans que el mantenen en suspensió. Al no haver fregament, aquests trens poden aprofitar més l’energia per fer-los moure.

Al japó ja disposen d’un tren d’aquestes característiques, i actualment poden arribar fins als 600 Km/h, superant als trens d’alta velocitat convencionals que circulen per les vies, però hi ha previst que aquesta velocitat sigui encara més alta. Per fer-los funcionar, el tren i les vies disposen d’electroimants (bobines de coure que s’imanten al passar electricitat per ella). D’aquests imans, un s’encarreguen de  fer-lo levitar al tenir els pols del mateix signe i repel·lir-se, mentre que uns altres electroimants fan que avanci al anar canviant de polaritat contínuament.

Són trens que en un principi són molt segurs ja que van dirigits contínuament per dintre la via, el propi camp magnètic creat pels electroimants s’encarreguen que no surti del rail. A més a més, en cas que el imants fallin, el tren quedaria aturat a sobre de la via.

Podria ser que quan a Catalunya els trens d’alta velocitat (AVE) s’hagin instal·lat definitivament, a França o a Alemanya els trens ja seran MAGLEVS, pel que s’hauran d’arrencar les vies de l’AVE per instal·lar els trens magnètics. Coses del progrés.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *