Central Nuclear Vandellòs I

dsc00970.JPGEl passat dijous 20 de desembre els alumnes de primer de batxillerat del científic i tecnològic van fer la visita a la central Nuclear de Vandellòs I. La Central està en ple procés de desmantellament i actualment aquesta instal•lació és coneguda amb el nom de Centre Tecnològic Mestral, entitat que depèn d’ENRESA, empresa creada pel desmantellament de centrals nuclears i gestió de residus radioactius. Vandellòs I és la primera central nuclear que s’està desmantellant a tota Europa, el que constitueix tot un repte i una referència per la resta.

Es va arribar a les deu tal com teníem previst, i van ser rebuts pel professor Luís Preciado, físic que ens faria la visita Desprès de passar uns controls molt rigorosos i entregar-nos una targetes identificatives, varem entrar a les instal•lacions. Ens van conduir a una sala de conferències on Luís Preciado va fer una xerrada on ens va exposar què és la energia nuclear, la radioactivitat i els perills que comporta el seu ús, entra d’altres coses. Va ser una xerrada molt amena i amb la participació dels alumnes que van fer diferents experiments amb un comptador Geiger, que és un mesurador de radioactivitat.

dsc00987.JPGEn finalitzar la xerrada, varem anar a visitar una vitrina on a l’interior hi havia Pechblenda, que és un mineral que conté urani. La vitrina contenia un gas de manera que la radiació emesa per l’urani era captada per aquest gas i formaven petits núvols. Era una forma de veure la radioactivitat. Desprès varem anar a fer un taller sobre desmantellament d’una central nuclear sobre unes grans maquetes. Els alumnes havien de anar desmuntant la central de la forma que ells convenien com s’havia de fer a partir d’unes instruccions. Tenien que anar posant a una capsa les instal•lacions no radioactives, i una altra capsa més petita les que sí que ho eren. Dels tres grups que van formar els nostres alumnes, cadascú va fer un desmantellament diferent. Cal dir que aquest taller va sorgir per un treball de recerca que es va dur a la central. Una noia volia fer una maqueta per mostrar el procés de desmantellament, i tant va agradar als responsables de les visites, que ho van incloure com a part de les mateixes. Finalment varem fer la visita al cos de la central: el nucli del reactor. En realitat el que varem visitar va ser l’edifici que van construït a sobre del reactor. Aquest edifici és el que es veu actualment des de la central, és de color verd per sota i blau per dalt per una qüestió d’impacte ambiental. Varem pujar unes set plantes fins arribar dalt de tot, des d’on es podia gaidir d’una magnífica vista.

dsc00968.JPGUn cop acabades les explicacions, varem començar a marxar quan es va posar a ploure. El problema va sorgir desprès al comprovar que arribaríem tard a l’institut i no tindrien temps d’agafar els autocars que els porta a casa per anar a dinar. Desprès de pensar què es podia fer, es va decidir que s’avisaria als professors que tenien classe amb ells per la tarda de que no portarien llibres al no tenir temps d’anar a casa a buscar-los. Els alumnes es van posar molt contents… però això ja és una altra història…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *