Lise Meitner i la fissió nuclear

lisemeitner.jpgLa fissió nuclear és el que utilitzen les centrals nuclears per fer electricitat. La primera persona que va acunyar aquest terme va ser Lise Meitner, una brillant científica perseguida i oblidada pel simple fet de ser dona i jueva.

Lise Meitner, tercera de 8 germans d’una família jueva, va entrar el 1901 a estudiar física a la universitat de Viena. L’any 1905 es va doctorar, i es va traslladar a Berlín, estudiant amb el químic Otto Hahn, amb el qual treballaria els següents 30 anys. Com que el director de l’Institut no permetia que cap dona treballés als laboratoris, va obligar a Meitner a treballar al soterrani.

En aquells temps, l’urani era l’element més pesant que es coneixia, i Hahn i Meitner es van interessar en obtenir-ne un de més pesant. Per fer-ho van començar a bombardejar els nuclis d’urani amb neutrons.

Però Hitler va arribar poder, i  molts científics jueus van ser perseguits, entre els que hi havia Albert Einstein, i van marxar d’Alemanya degut a aquesta persecució. Meitner també va haver de fugir, esperonada també pel poc suport rebut dels seus col·legues, inclòs el mateix Hahn. Meitner va marxar a Suècia, i des d’Estocolm va seguir en contacte amb Hahn tot i la creixent desconfiança que hi havia entre ells.

Meitner i Hahn van planificar un seguit d’experiments al laboratori de Hahn a Berlín el novembre de 1938, i que donarien lloc a les primeres evidències de la fissió nuclear. Hahn no entenia els resultats que obtenia dels experiments i va demanar ajuda a Meitner. A ella se li va ocórrer què passava realment: l’àtom d’urani s’havia trencat en dos per formar-ne dos de més petits (bari i criptó), expulsant gran quantitat de neutrons i energia.

Hahn va publicar el descobriment científic el gener de 1939, sense esmentar la col·laboració amb Meitner. El nebot de Meitner es va adonar de l’enorme potencial energètic d’una reacció en cadena de l’urani (semblant al que passa amb peces de dominó, que al tirar-ne una en cauen moltes). Aquest fet va despertar un gran interès al veure la possibilitat de fabricar una bomba atòmica.  Per evitar que els alemanys la fabriquessin primer, els nord-americans van treballar amb el Projecte Manhattan per ser els primers en aconseguir-ho.

L’any 1944, Otto Hahn va rebre el Premi Nobel de química pel descobriment de la fissió nuclear, i Lise Meitner es va quedar sense el reconeixement que, en opinió de molts científics, mereixia. El reconeixement a Lise Meitner va venir al posar a l’element 109 de la taula periòdica el nom de Meitneri en el seu honor. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *