Parlant amb Isabel Carreras

El passat dia 19 de novembre del 2013 a les 11:39h. a  l’INS Premià de Mar (Rafael de Casanova S/N) vam parlar amb Isabel Carreras, professora jubilada de llatí i grec de l’antic institut Serra de Marina, situat a Premià de MarBarcelona. És llicenciada en història i en clàssiques. Podem veure aquí com va anar l’entrevista que tan amablement ens va concedir:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=qLqqyyqrhC0[/youtube]

En aquesta xerrada, Isabel Carreras ens explica que, tot i estar jubilada, es fixa en els referents clàssics que veu arreu, abans els apuntava perquè li servien per la seva tasca docent però actualment només gaudeix de la seva presència i del record que li proporciona veure’ls. No veu gaires referents pel Masnou, el seu poble, en veu molts a Barcelona, sobretot a botigues, diaris… L’àmbit dominant en referents llatins és la política i en referents grecs els noms científics i tècnics. Ens comenta que els referents clàssics donen un caire “global” a un mot, i ens comenta també que les paraules gregues són l’origen i que són molt transparents, al ser l’origen de les denominacions, volen dir el que volen dir. Ens diu que els mots clàssics no s’utilitzen tant com voldria, i que és molt bo que tinguin un valor de perennitat i de globalització; doncs, és el nostre origen i ens ajunten a tots, és un patrimoni comú. La gent no és conscient dels referents que ens envolten ens comenta, la majoria de gent s’intriga quan en veu i si els hi ho expliques els agrada sentir-ho, però no en són conscients. Ens explica que Washington DC és una capital neoclàssica, doncs als nord-americans els referents clàssics els hi apassionen, fins i tot el seu lema nacional que és “E Pluribus Unum“, que significa “De molts, un”. Diu que des de petita li han encantat les clàssiques, tot el relacionat amb el llatí, menys els romans, que opina que són imperialistes i que no hem d’aprendre d’aquest imperialisme. El grec la va enamorar ens comenta amb il·lusió, i que tot i haver estudiat història, es va dedicar a fer classe de clàssiques. Diu que en les classes de cultura clàssica ha dut a terme alguna activitat, com fer buscar aforismes grecs… agradant més aquestes activitats als seus alumnes que treballar la llengua. Comenta el gir en les seves classes, a partir de la revolució del blog de la Margalida, de fer veure els referents clàssics a l’actualitat. Ens parla també de les seves antigues col·leccions sobre referents clàssics, retalls de premsa, fotografies, i que ho té tot guardat a internet. I finalment si hagués de posar un nom a una botiga de perfums l’anomenaria “Lacrima Dei

Etiquetes:, , , ,

1 comentari

  1. […] grec, tot i tenir una de les poues places de grec de tot El Maresme i les ganes de la professora, Isabel, per impartir aquesta matèria i que es va jubilar malauradament sense tornar a poder fer […]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *