LA LLIBRETA DE LES PARAULES

Després d’elaborar i aplicar amb els alumnes “La llibreta de les frases” (veure l’article que vé a continuació), una mestra de l’escola em va preguntar:
– I per què no creem la mateixa llibreta per confegir paraules?
En aquell moment vaig pensar que seria un fantàstic recurs i vaig decidir posar-me a treballar per elaborar-la.

D’aquesta manera, he creat una llibreta per crear paraules de fins a 7 fonemes. La llibreta consta d’un espiral amb les lletres de l’abecedari repetides set vegades (7 blocs).

Amb aquest material es persegueixen els següents objectius:

 1. Pendre consciència dels fonemes que formen part d’una paraula. Els alumnes han de pensar, primer, quants fonemes té la paraula que volen confegir per descartar els blocs de fonemes que no necessita.
 2. Confegir paraules de fins a set fonemes utilitzant les lletres de l’abecedari dels set blocs de què consta la llibreta.
 3. Reforçar i adquirir una bona ortografia natural i arbitrària de les paraules treballades.
 4. Reforçar o complementar l’activitat de “La llibreta de les frases” per tal d’escriure correctament alguna de les seves paraules o accions (veure les fotografies)

La llibreta de les frases també es pot utilitzar en grup fent que cada alumne hagi de buscar, per torns, cada fonema que forma la paraula que es vol treballar.

A continuació, podeu trobar les lletres de l’abecedari necessàries per crear la llibreta; en aquest cas he escrit les lletres en tres formats diferents:

Les fotografies que acompanyen aquest article formen part del procés de treball d’un alumne de l’Escola; a mesura que confegir una frase amb les llibretes, les escrivia en un full:

La CARMEN ARELLANO, a través d’un comentari (llegiu els comentaris relacionats amb aquest article) ens ha donat una idea genial: poder treballar la numeració a partir de LA LLIBRETA DELS NÚMEROS. D’aquesta manera els alumnes poden confegir els nombres que es troben escrits o bé que han estat donats de manera oral. Quina gran idea!

A més a més la Carmen ens envia imatges de la seva llibreta de nombres i del “Llibre de les lletres deP-5” de l’Editorial Grup Promotor Santillana el qual ella mateixa adapta segons el treball que realitza. Jo no sabia que aquest material ja estava editat! Gràcies Carmen!

Si algú de més s’anima a construir la seva llibreta i ens en vol fer arribar alguna imatge… seria fantàstic!

Us animo a provar-lo; val la pena veure com els alumnes gaudeixen aprenent.

Quant a Recursos ee

Mestra d'Educació Especial de l'Escola Lluçanès. Crec en l'ús de les noves tecnologies per ajudar a descobrir les capacitats de tots els alumnes i entendre la diversitat com una font de riquesa tan a l'aula com a la societat en general. Orgullosa mare d'un nen de 6 anys, enamorada del meu poble i amant dels animals i la natura.
Aquest article s'ha publicat dins de Consciència fonològica, Escriptura, Lectura, Llengua, Materials, Ortografia i etiquetat amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

54 respostes a LA LLIBRETA DE LES PARAULES

 1. marta diu:

  Hola Yolanda quina idea tan original i divertida. M’agradaria saber si em podries facilitar la plantilla en format word. estic treballant en una zer amb nens de nivells molt diferents i crec que podria fer un racó pels més petits amb aquest joc que ens has ofert. Moltes gràcies!!!! Continua així ,crec que de les bones experiències surten millors mestres!!!! Gràcies per compartir-ho amb nosaltres.

 2. marta diu:

  Hola Yolanda,

  Sóc mestra d’una zer i tinc molts nivells a la classe. Em sembla molt adequat poder disposar d’aquestes plantilles per tal d’adaptar-ho als nivells que tinc. M’agradaria saber si em podries facilitar aquest material , donat que treballar amb tants nivells es una mica complicat quant a l’estructuració i crec que podria fer algun racó pels més petits.

  Ja et dic per endavant que continuïs així , et dono les gràcies per compartir aquestes idees. Crec que de les bones idees surten millors mestres!!!!!

  Moltes gràcies

 3. Raquel diu:

  Hola Yolanda!
  Sou genials en l’elaboració de materials. Treballo com a mestra d’educació especial amb alumnat de cicle mitjà i em seria molt útil que m’enviessis la llibreta de les paraules per poder complementar-la amb la llibreta de les frases!!
  Estic encantada de llegir-vos!!
  Moltíssimes gràcies!

 4. MARTA diu:

  Són genial totes les idees que elaboreu. M’agradaria que em poguis enviar en format WORD el document per elaborar la llibreta de paraules.
  Moltes gràcies.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *