LA RUTINA DEL TEMPS I EL CALENDARI D’AULA

Us vull presentar LA RODA DEL TEMPS un material que he elaborat juntament amb la tutora de 1r i que és un recurs molt útil per treballar la rutina del temps (els dies de la setmana i el temps atmosfèric).

La necessitat d’elaborar aquest material va néixer arrel d’un assessorament per part de la Marta Pou del CREDA de Vic. És ella la que ens va donar les orientacions oportunes per poder-lo elaborar i portar-lo a terme.

En aquest cas està pensat per treballar amb una nena amb Síndrome de Down de primer de Cicle Inicial però pot ser molt útil per treballar amb alumnes amb més dificultats o nens i nenes d’Educació Infantil.

L’objectiu és que l’alumna faci girar la roda per trobar el nom del dia de la setmana sota la consigna: “AVUI ÉS…” (Sota els cartronets dels dies de la setmana i els símbols del temps hi ha velcro adhesiu per tal de poder-los canviar amb facilitat; sobre el dissabte i el diumenge hi ha el dibuix d’una casa).

L’activitat s‘ha dissenyat de manera que es pugui garantir l’èxit i, per tant, es dóna el suport dels colors de manera que, de mica en mica, vagi relacionant el nom dels dies de la setmana amb un color concret.

Més endavant, les targetes dels dies de la setmana seran totes de color blanc de manera que l’alumna ja pugui relacionar el dia de la setmana sense el suport del color (associant paraules iguals) i s’hi afegiran les consignes: “AHIR ERA…” I “DEMÀ SERÀ…”

El mateix recurs també s’ha fet servir per treballar els símbols del temps atmosfèric: pluja, ennuvolat, tapat (ben núvol), pluja, vent, neu…

També podeu veure una forma diferent de treballar la RODA DEL TEMPS clicant AQUÍ.

Què en penseu? Utilitzeu altres materials per treballar el pas del temps? Ens els voleu mostrar? Podeu participar enviant un comentari o les vostres fotografies al correu electrònic.

ELENA DOT BLANCO del CEIP Andersen de Vic ens envia una proposta molt interessant, visual i innovadora per treballar el CALENDARI D’AULA. La idea està extreta de la web (www.midisegni.it); un espai italià molt recomanable des d’on es poden descarregar imatges en blanc i negre classificades per temes i categories. A continuació, podeu veure la imatge del calendari (en italià) i les plantilles adaptades al català (els mesos els ha adaptat la mateixa Elena). Clicant sobre la imatge podreu accedir a l’espai des d’on se n’han extret les plantilles originals. Moltes gràcies Elena per fer-nos arribar aquesta fantàstica idea!

YOLANDA CRUEL BIOSCA, gran col·laboradora d’aquest bloc, ens aporta un CALENDARI ESCOLAR molt interessant per treballar el pas del temps a l’aula i ens adjunta també els adhesius que fa servir per treballar-lo: d’aquesta manera, compta els dies que falten pel cap de setmana, els aniversaris, les festes… (Yolanda els imprimeix en etiquetes de 70×35 cm; a cada etiqueta em surten 2 imatges):

ADHESIUS PER TREBALLAR EL CALENDARI:

Quant a Recursos ee

Mestra d'Educació Especial de l'Escola Lluçanès. Crec en l'ús de les noves tecnologies per ajudar a descobrir les capacitats de tots els alumnes i entendre la diversitat com una font de riquesa tan a l'aula com a la societat en general. Orgullosa mare d'un nen de 6 anys, enamorada del meu poble i amant dels animals i la natura.
Aquest article s'ha publicat dins de Materials, Rutines, Temps i etiquetat amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

3 respostes a LA RUTINA DEL TEMPS I EL CALENDARI D’AULA

 1. Yolanda diu:

  Hola Yolanda,

  Fa dies que no em posava al blog!
  Jo per treballar el pas del temps utilitzo el calendari, (un calendari elaborat per mi).

  Cada dia mirem el dia que som i tatxem l’anterior. I també vaig fer unes enganxines per anticipar les sortides, els dies de festa(vacances), els aniversaris, les festes de l’escola,…

  La veritat es k em funciona molt be!

  Si vols us ho passo!!!

  Petons i endavant amb la feina ben feta!!!

 2. yroset diu:

  Ei Yolanda!!!

  Encantada de tornar-te a retrobar pel bloc!

  Gràcies pel teu comentari; segur que ens ajudarà moltíssim veure com és aquest calendari ja que ens dóna idees a tots sobre com treballar el pas del temps; com més participem més ens n’enriquim tot plegats.

  Així que… si vols i pots… em pots fer arribar el material i el penjaré en aquest mateix article.

  Felicitats també a tu per la teva tasca i participació.

  Petons molt i molt grans!!!!
  Yolanda Roset

 3. lourdes diu:

  Hola Yolanda,
  Jo treballo el pas del temps en el calendari de l’aula, realitzant una acció sobre el calendari : girem el número del dia que canvia de color quan hi hem arribat. D’altra banda el calendari va canviant de color al llarg del pas dels dies. Quan comença un nou mes el calendari està tot blanc i a l’acabar està de color taronja. Això ho treballem des de primer.
  A Infantil també ho vaig fer però amb els dies de la setmana, Crec que fer una acció que perduri en el temps (referent visual) els ajuda a adonar-se del pas del temps.
  Lourdes

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *