3. Faetont i les Helíades

Faetont era fill d’Hèlios, la personificació del sol i d’ una nimfa, filla de l’Ocèan i de Tetis.

Un dia Èpaf, rei d’Egispte i fill de Zeus i d’Ió, va posar en dubte que era el fill d’Hèlios i Faetont va acudir al seu pare perquè li concedís un do i així demostrar que era el seu fill. El jove li va demanar si podia conduir el seu carro del sol.

Hèlios no li va poder negar i al matí següent li va deixar el seu carro. Quan els cavalls es van adonar que no portaven al seu amo es van desbocar i van sortir de la ruta. Faetont no els sabia dominar.

Les voltes de l’astre amunt i avall van causar grans catàstrofes al cel i a la terra, on van haver-hi molts incendis. Zeus va haver de fulminar amb un raig Faetont abans que l’univers quedés destruït. En ser fulminat, Faetont va caure al riu Erídan, on va ser enterrat per unes nimfes.

 Les conseqüències d’aquest viatge són les diferents temperatures a diferents zones de la terra, la vegetació terrestre i el color negre de les races africanes “cremades” per Faetont. El mite servia per explicar el fenomen de les estrelles que semblen caure sobre la terra, igual que Faetont va caure del carro solar.

 L’estrella que cau ho fa per causa d’orgull, igual que Faetont, ja que per causa d’orgull de demostrar que Hèlios era el seu pare, ell mor.

Amb quina expressió llatina es correspon la frase “anar pel camí del mig”?

Què és faetó i per què rep aquest nom?

Tots els cotxes es volen dir Phaeton

Faetont, fet còmic!

Faetó, el fill del Sol

El último día de Julio, un curtmetratge de Marc Esquirol Cano.

A Karlsruhe vaig veure Faetó!

3 comentaris a “3. Faetont i les Helíades

  1. Salve!
    És un història de rebeldia, les ganes dels joves de revelar-se contra els adults i de no fer cas als seus consells. Faetó no va volguer creure’s el que deia el seu pare i va acabar pagant-ho amb la mort. Darrere aquest mite hi ha una realitat, la manera en com els romans creien que hi havia gent d’altre color i terres amb diferents temperatures.

  2. Aquesta historia m’ha agradat bastant,el jove Faetont tenint unes ganes increibles de desmostrar que ell era fill d’un deu,al final per el seu propi cami va aconseguir el seu somni.Com sempre,un capitol facil i rapid de lleguir,i sobretot amb un toc d’humor.

  3. M’ha agradat molt la història, han variat l’estil de les fabules, ja que el seu final ha sigut trist i el protagonista no a acabat molt bé… m’ha semblat bastant trista ja que el pobre Faefont només una mica de reconeixement.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *