3. Faetont i les Helíades

Faetont era fill d’Hèlios, la personificació del sol i d’ una nimfa, filla de l’Ocèan i de Tetis.

Un dia Èpaf, rei d’Egispte i fill de Zeus i d’Ió, va posar en dubte que era el fill d’Hèlios i Faetont va acudir al seu pare perquè li concedís un do i així demostrar que era el seu fill. El jove li va demanar si podia conduir el seu carro del sol.

Hèlios no li va poder negar i al matí següent li va deixar el seu carro. Quan els cavalls es van adonar que no portaven al seu amo es van desbocar i van sortir de la ruta. Faetont no els sabia dominar.

Les voltes de l’astre amunt i avall van causar grans catàstrofes al cel i a la terra, on van haver-hi molts incendis. Zeus va haver de fulminar amb un raig Faetont abans que l’univers quedés destruït. En ser fulminat, Faetont va caure al riu Erídan, on va ser enterrat per unes nimfes.

 Les conseqüències d’aquest viatge són les diferents temperatures a diferents zones de la terra, la vegetació terrestre i el color negre de les races africanes “cremades” per Faetont. El mite servia per explicar el fenomen de les estrelles que semblen caure sobre la terra, igual que Faetont va caure del carro solar.

 L’estrella que cau ho fa per causa d’orgull, igual que Faetont, ja que per causa d’orgull de demostrar que Hèlios era el seu pare, ell mor.

Amb quina expressió llatina es correspon la frase “anar pel camí del mig”?

Què és faetó i per què rep aquest nom?

Tots els cotxes es volen dir Phaeton

Faetont, fet còmic!

Faetó, el fill del Sol

El último día de Julio, un curtmetratge de Marc Esquirol Cano.

A Karlsruhe vaig veure Faetó!

Quin personatge mitològic s’amaga darrere la mimosa?

15 comentaris a “3. Faetont i les Helíades

 1. Salve!
  És un història de rebeldia, les ganes dels joves de revelar-se contra els adults i de no fer cas als seus consells. Faetó no va volguer creure’s el que deia el seu pare i va acabar pagant-ho amb la mort. Darrere aquest mite hi ha una realitat, la manera en com els romans creien que hi havia gent d’altre color i terres amb diferents temperatures.

 2. Aquesta historia m’ha agradat bastant,el jove Faetont tenint unes ganes increibles de desmostrar que ell era fill d’un deu,al final per el seu propi cami va aconseguir el seu somni.Com sempre,un capitol facil i rapid de lleguir,i sobretot amb un toc d’humor.

 3. M’ha agradat molt la història, han variat l’estil de les fabules, ja que el seu final ha sigut trist i el protagonista no a acabat molt bé… m’ha semblat bastant trista ja que el pobre Faefont només una mica de reconeixement.

 4. Salve!
  És un història de rebeldia. Faetó no va creure el que deia el seu pare i va acabar mort. Encara que això es un mite també hi ha una realitat, els romans creien que hi havia gent d’altre color i terres amb diferents temperatures.

 5. Aquesta historia m’ha agradat el jove Faetont tenia unes ganes de desmostrar que ell era fill d’un deu,al final per va aconseguir el seu somni.La historia m’agradat com tots els llibres es un capitol facil i rapid de lleguir,i el capitol hi te humor.

 6. m’ha agradat molt la història d’Heliades, m’agradat també la forma com ha anat variant la història, al principi era una mica alegre però després el final va ser molt trist i al protagonista no li va anar molt bé.

 7. M’ha agradat la historia,el jove va conseguir el seu sonmi,encara que acabes una mica malament,es una historia facil de llegir i entretinguda.

 8. M’ha agradat moltissim la historia ,em dona molta pena perque per intenar rebelar-se i no fer cas al seu pare el va pagar amb la mort .

 9. Aquest mite m’ha semblat molt interessant i emocionant. D’altre banda una mica trist ja que Faetont només volia demostrar que era fill d’Hèlios, al no saber com dominar-los i tampoc va fer cas al seu pare va acabar mort.

  En els següents enllaços son dos vídeos on s’explica aquest mite, la veritat estan molt bé, i més amb les imatges t’ajuda a entendre’l millor.
  https://youtu.be/DpobCcuCHRE
  https://youtu.be/A9PqSd9cGqU

  Per acabar un enllaç on hi han imatges i l’explicació del mite.
  https://palios.wordpress.com/2016/04/27/faeton-o-las-incapacidades-del-hombre/

 10. M’agradat molt la història, Faetont volia demostrar que era un semi deu i aconsegueix trobar el seu propi camí. Al final, Faetont tractant de demostrar el seu poder, acaba morint.

 11. M’agrada la historia,encara el jove va conseguir el seu sonmi, pero va acabar bastant malament, es una historia estretinguda i fa pensar. Esta be.

 12. M’ha agradat la historia,el noi va conseguir el seu sonmi, tot i que acaba una mica malament és una historia entretinguda la qual et facilita empatitzar amb els personàtges.

 13. M’agrada la historia,encara el jove va conseguir el seu sonmi, pero va acabar bastant malament, es una historia entretinguda i fa pensar. Esta be. Potser hi han coses que no sabia i esta be aprendre.

 14. Salve!
  És un història de rebel·lia, les ganes dels joves de revelar-se contra els adults i de no fer cas als seus consells. Faetó no va voler creure’s el que deia el seu pare i va acabar pagant-ho amb la mort. Darrere aquest mite hi ha una realitat, la manera en com els romans creien que hi havia gent d’altre color i terres amb diferents temperatures.

 15. Salve!

  Encara que no te u final molt afavorit per Feato, aquesta historia demostra el poder de lluita per els teus somnis. Ell a tota costa vol demostrar que de debò es fill d’un déu. M’agradat, però el final no tant.

  Vale!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *