1. Batos

Batos transformat en pedra de Johann Wilhelm Bauer (1685)

Batos (en grec Βάττος) va ser un vell pastor que vivia a la Serra de Menalos, una serralada d’Arcàdia, consagrada al déu Pan, que vorejava per l’oest els territoris de Mantinea i Tegea.

Hermes, aprofitant que Apol·lo estava distret, va sostreure dotze vedelles, cent vaques i un toro que muntava les vaques. A la cua de cada bèstia hi va lligar unes branques perquè no en quedés rastre a terra. Les va conduir a través d’Acaia, la Lòcrida, Beòcia i Megàrida, i des d’allà travessà el golf de Corint i Larissa fins a Tegea, i d’allà va anar a la serralada de Menalos. Parà en un lloc anomenat la Miranda de Batos, on vivia el pastor. Quan Batos va sentir els bramuls del ramat va sortir a veure què era. Va entendre que els animals eren robats i va exigir una recompensa a Hermes per no delatar el robatori. Hermes es va comprometre a donar-li una recompensa si no parlava amb ningú d’aquell fet. Hermes amagà les vaques dins d’una cova i va canviar el seu aspecte, presentant-se davant de Batos, per comprovar si el pastor podria mantenir-se fidel al seu jurament. Va oferir-li a Batos una túnica per contestar si havia vist passar un ramat de vaques per aquelles contrades. Batos va acceptar l’obsequi i li explicà on les podia trobar. Hermes, indignat, el va colpejar amb el seu bastó d’or i Batos es transformà en una roca, que tan aviat es gelava com s’escalfava enormement. Els que passen per aquell indret coneixen la roca i la Miranda de Batos.

El mite de Batos tracta del silenci dels altres, de la traïció. Batos és un delator que es ven al millor postor.

Hi ha moltes pel·lícules que tracten el tema del silenci, la traïció o la venjança:

  • Choe també coneguda com Una propuesta atrevida o El precio de la traición) és una pel·lícula de 2009 d’ Atom Egoyan.

 • Poder y Traición (The Ides of Marc) és una pel·lícula dirigida per George Clooney el 2011.

  • El silencio de los otros (2018) d’ Almudena Carracedo, Robert Bahar.

19 comentaris a “1. Batos

 1. Aquesta mitologia ens parla de que un home que es deia hermes li va robar a Apol·los les seves vaques. Va caminar moltisim i va arribar en un lloc anomenat la Miranda de Batos.Un home que es deia batos va veure a Hermes amb moltes vaques i ahi es va donar compte que les vaques eren robades.Hermes, indignat, el va colpejar amb el seu bastó d’or i Batos es transformà en una roca, que tan aviat es gelava com s’escalfava enormement.
  Aquí ens donem compte de que el silençi avagades pot ser una traiço i una gran venganza.
  Les pervivencies:
  https://www.youtube.com/watch?v=23yoak9RGEE
  – Agentes 355. (2022) | Acción | Thriller | Drama Tráiler. …
  llibre: Primer amor ( Iván Turguénev )

 2. El nombre arriba de Mercurio e Batto. Aquest nombre em sembla més complet. Aquesta història explica una petita història d’un pastor que vivia en una serralada.
  Hermes fa el paper de lladre prenent-li a Apol·lo dotze vedelles, cent vaques i un toro que muntava les vaques. Acaba arriba’n a la Serralada on viu aquest pobre pastor. El pastor va intuir que els animals eren robats i va voler manipular-lo perquè li dugués una recompensa, ja que podria fer que el descobrix. Hermes el va posar a prova. Personalment, és la millor part, ja que és canvia el seu aspecte físic i es presenta davant del pastor. Li ofereix una túnica a canvi de delatar a qui te el seu ganat. Efectivament, el delata i amb el seu basto el converteix en pedra. Per aquest sentit que li dona l’història m’agrada molt. Donar-li una l’acció a la persona que et traiciona tot i així trencant la paraula que veu dir. Es un mite que es podria aplicar al nostre dia. Cuan algú et traiciona rep el que es diu per nosaltres, el karma.

 3. Aquest mite resulta curiós perquè encara que sigui un mite de fa molt de temps es una cosa que avui dia la gent utilitza, el guardar silenci ja sigui perquè et paguen o t’amenaçen.Jo crec que a vegades es necesari fer-ho perquè a lo millor pot passar alguna cosa pitjor però hi ha d’altres que es necesari fer-ho.Però desprès ell el traïciona i ho diu a la primera persona que pregunta.
  Podem veure situacions com aquest mite en pel·lícules on guarden secrets i després traicionen.

 4. M’ha semblat un mite molt interessant, avui en dia passen moltes coses similars (però en diferents contextos) i hi ha molta gent que et promet lleialtat i després fa el que li resulta més convenient.

 5. Aquesta història relaciona molt el tema de la traició, mentida i venjança. M’ha semblat interessant els temes que ha tractat, perquè moltes vegades ens passa.
  Explica que Hermes li roba dotze vedelles, cent vaques i un toro a Apol·lo quan estava distret. Les va portar a la serralada de Menalos. Batos el va veure passar i va saber que eren robats, així que va exigir una recompensa a Hermes per no delatar-lo.
  Hermes li va dir que si, que li donaria una recompensa a Hermes per no delatar-lo.
  Hermes va voler comprovar la paraula de Batos, de tal manera que es va transformar en una altre persona i li va preguntar a Batos si havia vist passar un ramat de vaques, Batos li va dir que si i li va explicar tot.
  Hermes, indignat, el va colpejar amb el seu bastó d’or i Batos es transformà en una roc.

 6. M’ha semblat un mite molt interessant, avui en dia passen moltes coses similars (però en diferents contextos) i hi ha molta gent que et promet lleialtat i després fa el que li resulta més convenient. A mi m’ha passast varis cops, un d’ells va ser fa tres anys, per divertir-me amb uns amics meus vam començar a posar música i sorolls extranys en un altaveu que haviem amagat (haviem parlat amb la gent de la classe i tots volien que ho fessim i per tant ningú diria res), alguns professors van començar a sospitar al cap de dues setmanes i un dia que una professora va preguntar per la música i va començar a buscar el seu origen, un noi que ens queia malament li va explicar que erem nosaltres. Com que aquell noi ho va explicar els meus amics i jo (sobretot jo perque l’altaveu era meu i l’amagavem a la meva taquilla que era dins de l’aula). Em va fer molta ràbia aquell noi. Em van pendre l’altaveu una setmana, ens van posar a tots una incidència i van trucar a casa meva. A casa em van esbroncar i em van castigar. Als meus amics també.

 7. M’ha semblat interessant aquest mite ja que parlar sempre que es parla sobre lleialtat la majoria de cops el protagonista traiciona al seu amo per una raó moral o per una raó bona. Però en aquest cas el protagonista, en Bato, traiciona a Hermes per una vaca i un toro. Jo crec que això no es una raó de pes per trair a algú.
  Molt bon mite.

 8. Aquest mite tracta de Mercuri que roba les vaques d’Apol·lo i Batos, un guardià dels boscos, ho veu. Mercuri ho compra donant-li una vaca per a que no el delati. Després Mercuri es transforma en un altre home i s’acosta a Batos per fer-li una oferta, li donarà una vaca i un toro si li diu la veritat del robatori. Batos delata a Mercuri i acaba transformat en una pedra.

  El mite tracta que així com es pot comprar el silenci d’algú, també es pot comprar la veritat si la recompensa és millor.
  Aquí hi ha un vídeo que explica el mite molt bé
  https://www.youtube.com/watch?v=XCDCQ6OFAQc

 9. Em sembla interessant ja que sempre que es parla sobre lleialtat la majoria de cops el protagonista traiciona al seu amo per una raó qualsevol. Però en aquest cas el protagonista, en Bato, traiciona a Hermes per una vaca i un toro.

 10. Batos es el guàrdia de les vaques de Apol·lo, i Mercuri va robar-li les vaques. Llavors Mercuri demana a Batos que no el delati, i a canvi li dona una vaca. Batos decideix acceptar el tracte. Mercuri se’n va i es transforma en un camperol, i li fa una oferta, li donaria una vaca i un toro a canvi de veritat. Batos diu la veritat, i Mercuri el transforma en pedra per no haver complit el tracte.

  Encara avui en dia hi ha xantatges i no es pot confiar fàcilment en qualsevol persona.
  Parlas amb un amic i després et traiciona i ho explica.

 11. M’ha semblat un mite molt interessant, avui en dia passen moltes coses similars (però en diferents contextos) i hi ha molta gent que et promet lleialtat i després fa el que li resulta més convenient.

 12. Aquest mite em sembla molt útil per reflexionar, ja que parla sobre el xantatge i sobre comprar el silenci dels altres pel benefici d’un mateix o d’altres persones. Per mi no és una cosa justa, ja que per aquest acte, de comprar el silenci, podem trobar-nos amb situacions complicades o injustes

 13. M’ha agradat aquest mite el veig molt interessant i crec que encara hi ha algunes pervivències clàssiques d’aquest mite per exemple en algunes cançons, pel·lícules i altres

 14. M’ agrada aquet mite yo personalment el veig molt interesan i hi ha molta gent que et promet lleialtat i després fa el que li resulta més convenient.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *