Conclusions de la part pràctica

Una vegada feta la recerca, puc demostrar que és possible escriure una història de l’art a través d’un mite. He triat el d’Europa per motius personals ja que sóc marroquí i des d’Àfrica, Europa és un somni!
Europa tampoc era d’Europa, era de Fenícia, l’actual Líban. Raptada per Zeus i va romandre i va acabar donant nom al nostre continent, a la nostra moneda, …

El rapte d’Europa ha estat des de l’antiguitat un motiu predilecte per a la ceràmica grega, relleus, mosaics i pintures murals, entre d’altres de Pompeia. Avança en el temps i l’anem trobant sovint. Unes vegades veiem Europa amb el toro (=Zeus) a la platja, sovint asseguda al seu damunt nedant pel mar. Destaca el rapte d’Europa de Filarete (ca. 1440) en la porta de bronze de Sant Pere de Roma i les de Giovani di Paolo (ca. 1460). Ja en el segle XVI en Giorgione i els frescos de Peruzzi, entre d’altres, a la vil·la Farnesina a Roma, Pinturicchio i Luini. En el Renaixement i en el Barroc italià, entre d’altres, el trobem en les obres de Ticià, els germans Carraci en el fris de la Camerina d’Europa del Palazzo Fava de Bolonia, Veronese, Cavaliere d’Arpino, Reni i Luca Giordiano. En els Països Baixos, entre d’altres cal destacar els raptes d’Europa de Rubens, Rembrandt, Jordaens… En el segle XVIII Tiépolo, N. Coypel i Boucher. En el XIX Moreau i Watts. En el segle XX una pintura de Bonnard i escultures de Manship, Marcks, Bordelle i Lipchitz. També Picasso té un rapte d’Europa.

En el museu del Prado, a Madrid, es conserven diferents quadres d’Europa: El rapte d’Europa d’Erasme Quellyn, El rapte d’Europa de Rubens, El rapte d’Europa de Rubens, còpia de Ticià.

Trobem Europa en els nostres billets d’euro i en places de ciutats. Sens dubte, el rapte d’Europa té una llarga pervivència en tota la història de l’art.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *