Les Metamorfosis

Les Metamorfosis, sens dubte, l’obra mestra d’Ovidi. Va trigar cinc anys en escriure-la i és un extens poema d’uns 12.000 hexàmetres (versos característics de la poesia grega i llatina) dividits en 15 llibres que recullen 250 mites i llegendes gregues i romanes amb la característica comuna de la transformació de personatges i éssers en animals, plantes, constel·lacions i pedres.

Ovidi ens presenta en quinze llibres, enllaçades entre elles sense pausa, més de dues-centes cinquanta narracions mitològiques, que se succeeixen en el temps
des dels orígens del món fins a l’apoteosi i transformació en estel de l’ànima de Juli Cèsar. (Ovidi, Metamorfosis I-VI, trad. F. Aguilera. Barcelona, 1994. Edicions de La Magrana (L’esparver clàssic, 8), pp. 10-12)

Els mites es troben narrats en un seguit continu presentat en ordre pretesament cronològic des de la creació de l’univers fins a la divinització de Juli Cèsar. Així doncs, consisteix en una mena d’història mítica del món, que, després de començar amb un pròleg dedicat a la creació i el diluvi (primers episodis del llibre I), es divideix en tres parts: primer els protagonistes són divinitats, després hi ha narracions sobre herois i heroïnes i finalment les figures que els antics consideraven històriques tot arrencant de la guerra de Troia.

2 comentaris a “Les Metamorfosis

  1. Retroenllaç: Orfeu i les Mènades | Aracne fila i fila

  2. Retroenllaç: Philémon et Baucis de Charles Gounod | Òpera amb referents

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *