Les galaxies

            LES GALÀXIES

 

Una galàxia és un sistema format per milers i milions d’estrelles compactes; núvols de gas , pols còsmica i matèria fosca

Les dimensions de les galàxies van des de les galàxies nanes ,amb pocs milers d’estels, fins les galàxies immenses en que se n’acumulen bilions.

LA FORMACIÓ

La formació de les galàxies està lligada amb la teoria del Big Bang i es creu que va passar fa 240.000-310.000 anys.

CASES DE GALÀXIES

Quan s’utilitzen telescopis potents per veure una galàxia llunyana, només se detecta la llum barrejada de totes les estrelles ; però si mirem galàxies més properes podem veure estrelles individuals .

Les galàxies  presenten  una gran varietat de formes. L’any 1930 Edwin Hubbel  va classificar les galàxies segons la seva forma:

 

GALÀXIES ECLÍPTIQUES

Algunes galàxies tenen una forma el·líptica, amb un nucli brillant . Aquestes galàxies, es  diuen el·líptiques i contenen estrelles velles. Aquesta  forma és la més comuna.

GALÀXIES ESPIRALS

Les galàxies espirals  tenen forma circular, de disc i  amb uns braços que són més brillants que el centre. Sol estar format per estrelles noves.

GALÀXIES IRREGULARS

Les galàxies irregulars són les que no encaixen en cap altra categoria.

GALÀXIES LENTICULARS

Semblen tenir una forma de disc amb una concentració d’estrelles al centre que és les que més brillen .

GALÀXIES ESPIRALS BARRADES

s’assemblen a les galàxies espirals però brillen els seus braços en copte de el centre, com cintes als extrems d’una batuta.

GALÀXIES ESPIRALS INTERMEDES

estan entre les espirals i les espirals barrades.