Estratosfera

L’estratosfera és la  segona capa de l’atmosfera, està situada damunt de la troposfera i per davall de la Mesosfera, s’estén des dels 11 km als 50 km de la superfície terrestre.

En aquesta capa hi volen alguns avions supersònics i globus meteorològics.

Una singularitat que té l’estratosfera és que al contrari que d’altres capes de l’atmosfera, a més distància de la terra la temperatura augmenta, passant dels -55 graus centígrads que té a la part més propera a la terra, a uns 11 km, fins als O graus centígrads en la seva part més allunyada de la terra, a uns 50 km, fins i tot hi ha alguns científics que diuen que han arribat a mesurar temperatures de fins a 17 graus positius.

L’estratosfera està formada per diverses capes, una de les quals és la capa d’0zó. Que té un paper molt important, absorbeix una gran part de les radiacions ultraviolades del sol, que són molt perilloses per a nosaltres. Si aquestes radiacions no fossin retingudes per l’ozó, la vida a la terra desapareixeria.

L’any 1985 es va descobrir sobre l’Antàrtida  un forat en la capa d’ozó.  La causa de la disminució de l’ozó està produïda per la utilització per part de l’home dels anomenats gasos d’efecte hivernacle, com són els CFC’s, que eren els gasos utilitzats en els pots de desodorants i d’altres

 

 

Guillem Fernandez  Jordan.!!!!