La setmana passada un grup d’alumnes de 4t ESO va participar de la trobada amb alumnes de l’Escola de Dobrna (Osnovna šola Dobrna), com a part del projecte Erasmus KA121 SCH. El nostre centre ja havia col·laborat amb l’escola de Dobrna a través d’un eTwinning el curs passat, en què van participar les professores Valèria Recaré i Jasmina Gojcic. Quan vam obtenir l’Acreditació Erasmus KA120 SCH, la qual ens permetia fer mobilitats a altres països europeus, l’escola de Dobrna es va oferir a acollir-nos.
El desplaçament va haver de fer-se volant de Barcelona a Venècia i, aprofitant que podien passar unes hores a la ciutat dels canals, van fer-hi un recorregut guiat durant el matí.
A la tarda van desplaçar-se fins a la ciutat de Celje, a Eslovènia, on tenien l’alberg.
Al segon dia ja a Dobrna, van rebre l’acolliment de l’alumnat local. Van ser rebuts per la coordinadora del projecte, la Jasmina Gojcic, qui va estar en tot moment amatent que tot sortís segons estava previst i que tant l’alumnat de Cubelles com els professors acompanyants, la Montse Casulleras i el Jaume Gibert, se sentissin com a casa.
La primera activitat va constar de participar en la creació d’un arbre fet a base de paper reciclat, amb escrits de l’alumnat dels dos centres, ideat per la professora de plàstica de l’escola, Andreja Kveder.
Dimecres al matí van tenir una xerrada organitzada per l’ONG Umanotera, que va fer reflexionar sobre els canvis que el món pateix arran de l’augment mitjà de temperatures, i com aquest fet ens afecta a tots.
Tot seguit van gaudir d’un taller fet Després de dinar, van poder tenir coneixement de la tradició i la passió dels eslovens per l’apicultura, amb una xerrada d’un apicultor de la zona, el Sr. Andrej Olenšek, que va dur una mostra de diferents tipus de mel, la qual van poder tastar. A més a més, van poder fer una espelma amb cera natural. Cal remarcar que aquesta tradició és tan arrelada i popular que fins i tot l’escola té una grup d’apicultors!
A la tarda van visitar la finca del molí Soržev a Polže, un poblet proper a Dobrna, on van veure l’antiga manera de moldre el gra i una serradora moguda per la força de l’aigua. En acabar la visita van ser convidats a berenar unes galetes casolanes de nous, melmelada, suc de poma i pa acabat de fer del forn de pa, elaborat al molí, de forma integrada i orgànica.
Dijous, darrer dia que passaven juntament amb el grup de l’escola de Dobrna, al matí van acabar l’arbre, van compartir danses tradicionals eslovenes i dolços. Cal remarcar que la música era en directe, interpretada per un alumne de l’escola, en Luka, que tocava l’acordió com un professional!
Abans de dinar van disputar una partida de vòlei contra un grup d’alumnes locals, organitzat per la professora d’EF Nevenka Tratnik. El resultat va ser d’empat entre els dos equips!
Tot seguit, a la tarda, i per finalitzar l’estada amb l’alumnat eslovè, van visitar la granja ecològica de Miha Sreš, que cultiva hortalisses i herbes, n’extreu els olis essencials i n’elabora cosmètics de forma sostenible. Després de visitar la finca, van poder menjar pastissos casolans i infusió d’herbes produïdes a la finca i van acabar amb un taller en què van elaborar un ungüent amb oli essencial d’espígol.
Divendres 17, ja darrer dia d’estada a Eslovènia, l’alumnat del nostre centre van visitar un dels llacs més impressionants d’Europa, el de Bled, i després van gaudir d’unes hores a la capital del país, Ljubljana.
Dia 18 van agafar les maletes i, després de viatjar durant moltes hores, van aterrar al Prat cap a quarts de 8 del vespre.