Orientació acadèmica i laboral

Què estudiar al Garraf 2020-2021

https://www.ccgarraf.cat/guies-comarcals/oferta-educativa-garraf.htm?fcat_72=166

Ensenyaments artístics 

https://www.vilanova.cat/directori/detall?id=2333

 

 

El futur laboral que ens espera

Els enllaços que teniu a continuació és un recull de la informació disponible a Internet que més us pot ajudar a tenir una idea bastant encertada de què és allò que demandarà la societat actual en els propers anys.

Quins treballs demandarà la societat futura?

RTVE a la carta: 13 vídeos sobre els treballs del futur.

 

Els llocs de treball que desapareixeran a mig termini

La intel·ligència artificial i els robots suposaran a mig termini una pèrdua de llocs de treball que afectarà especialment a determinats sectors.  Aquest article ens explica quins són aquest sectors. Es tracta d’una informació que cal tenir molt en compte a l’hora de planificar el nostre futur laboral.

 

Com va ser la inserció laboral dels graduats de la formació professional el 2016

Aquí teniu el darrer informe anual (2016) elaborat pel Departament d’Ensenyament sobre el grau d’inserció laboral de les diferents famílies professionals a Catalunya:

Inserció laboral dels ensenyaments de formació laboral 2016

Hi ha algunes dades que resulten interessants, per exemple, que la principal via per a trobar feina per part de les persones graduades torna a ser l’empresa on es fan les pràctiques. Això mostra clarament un canvi de tendència pel que fa a la situació econòmica.

 

Allò que pengem al Facebok ens pot afectar més del que pensem

“El 88% de las compañías, cuando hace procesos de selección, investiga la actividad de los candidatos en redes sociales como Facebook, Twitter o LinkedIn para evaluarlos.”

http://economia.elpais.com/economia/2016/02/17/actualidad/1455726529_857437.html

 

Enquesta d’inserció laboral de titolats universitaris 2014

L’arxiu que s’adjunta és el resultat de l’enquesta feta per l’INE per a conèixer quina era la situació laboral dels estudiants universitaris espanyols el 2014, és a dir, quatre anys després de titolar-se.  A grans trets, els resultats de l’enquesta són:

Los titulados en 2010 con mayores tasas de empleo en 2014 estudiaron Ingeniería en Electrónica, Medicina, Ingeniería en Automática y Electrónica Industrial, Ingeniería Aeronáutica e Ingeniería Naval y Oceánica.”

“Los titulados en 2010 con menores tasas de empleo en 2014 estudiaron Filología Francesa, Diplomatura en Navegación Marítima, Filología Árabe, Historia del Arte y Ciencias del Mar.”

“El 72,0% de los titulados universitarios del curso 2009-2010 que han trabajado alguna vez desde que terminaron los estudios considera que su titulación le ha servido para encontrar trabajo. “

Encuesta de Inserción Laboral de Titulados Universitarios 2014

 

Els títols de formació professional que van generar més contractes el 2014

http://elpais.com/elpais/2015/08/11/media/1439317346_275923.html

També pots consultar el darrer informe anual (2015) sobre el grau d’inserció laboral de les diferents famílies professionals a Catalunya:

insercio-laboral-ensenyaments-professionals-2015 (1)

 

Los profesionales sanitarios tardan 2 meses de promedio en encontrar trabajo tras la especialización

“La empresa pública es la principal empleadora, si bien algo más de un 20% de los nuevos graduados trabajan en dos o más centros de trabajo.”

El 90% de los profesionales sanitarios que obtuvieron su especialidad en España entre 2009 y 2012 han encontrado trabajo y, de media, han tardado 2 meses en conseguirlo, según datos de un estudio elaborado por la Dirección General de Ordenación Profesional del Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad. El estudio, realizado a través de una encuesta telefónica con apoyo web a 2.453 nuevos especialistas (médicos, enfermeros, farmacéuticos, biólogos, psicólogos, radiofísicos y químicos) que finalizaron su formación sanitaria especializada entre 2009 y 2012, ha revelado que la mitad de los que están trabajando cree que el factor principal para acceder a su actual empleo fue el centro sanitario donde realizaron su formación MIR o equivalente. El sondeo muestra, asimismo, una baja movilidad exterior, ya que sólo un 2,7% de los titulados de las cuatro promociones trabaja en el extranjero. En estos casos, Reino Unido y Francia son los principales países empleadores de los especialistas formados en España pero, según el Ministerio, esta movilidad se caracteriza por ser voluntaria. Mientras, se incrementa el número de graduados extranjeros en España, que ya son uno de cada diez nuevos titulados. La empresa pública es la principal empleadora de los nuevos especialistas, si bien algo más de un 20% de los nuevos graduados trabajan en dos o más empresas. El empleo, además, se caracteriza por una alta movilidad de empresas o centro de trabajo, ya que menos de la mitad de los egresados continúa trabajando en el mismo centro en el que se formó. El ingreso medio mensual neto, a jornada completa, se cifra en 2.358 euros.

Uno de cada cuatro repite examen MIR. Por otra parte, la Dirección General de Ordenación Profesional ha elaborado otro estudio centrado en los médicos internos residentes (MIR), que ha revelado una mayor presencia femenina (67%), así como que la edad promedio a la que obtienen su plaza se  sitúa en torno a los 27 años.

El trabajo se basó en una encuesta ‘on-line’ a 4.048 médicos adjudicatarios de una plaza de formación especializada durante la convocatoria 2012-2013, y también ha revelado que uno de cada cuatro adjudicatarios ya se habían presentado en una convocatoria anterior al examen para ser Médico Interno Residente (MIR). De hecho, un 7,5% de ellos tenían una especialidad previa. En cuanto al componente vocacional en la elección de especialidades, se reparte de forma desigual. Así, mientras todos los MIR1 de Cirugía Pediátrica o Cirugía Torácica volverían a elegir esta especialidad, aun con todas las plazas disponibles para su elección, en Medicina Familiar y Comunitaria, tres de cada cuatro no la hubieran seleccionado de haber tenido todas las especialidades disponibles. A la hora de elegir plaza, los atributos considerados principales por los titulados son “la posibilidad de promoción y desarrollo profesional”, mencionada por el 41,2% de los MIR; “la cercanía al domicilio” (22,2%) y “el reconocimiento de los pacientes” (17,2%). En el otro extremo, “la posibilidad de ejercer en la práctica privada” (1,5%) y “la retribución económica” (3,1%) son los aspectos menos valorados. Los dos estudios están ligados a la planificación recursos humanos en Ciencias de la Salud y, según ha reconocido el Ministerio, tienen como objetivo avanzar en la definición de las necesidades de profesionales.

Tret de Jano.es  de 2 de setembre de 2014

 

Si optes per anar a la universitat…

http://blocs.xtec.cat/tutoriadeantoniotinajas/2014/05/14/i-si-optes-per-anar-a-la-universitat/

 

Vols saber quina és la nota de tall per accedir a qualsevol facultat de qualsevol universitat espanyola?

Aquesta aplicació que ofereix elpais.com et pot ser de molta utilitat:

http://www.elpais.com/especial/universidades/

 

La millor informació sobre els estudis esportius

Buscant, buscant, he trobat aquesta web on us explica tot allò que cal saber sobre els estudis esportius: com accedir-hi, les equivalències entre estudis esportius i cicles formatius (de grau mig i de grau superior), en quins centres els podeu estudiar, etc.

http://www.xtec.cat/serveis/eap/a8900251/Orienta/Ensenyaments%20d’Esports.htm

 

Si t’agradaria estudiar medicina…

…potser que li donis una ullada a aquest dos articles. No es tracta de desanimar ningú, però sí de ser conscients de l’enorme esforç que hi ha al darrera d’una decisió valenta com és estudiar medicina.

http://sociedad.elpais.com/sociedad/2013/06/01/actualidad/1370110531_661956.html

http://elpais.com/elpais/2013/06/01/media/1370103740_309214.html

 

Necessitem relacions possitives

“Rodéese de personas de bien, que le quieran y que se lo demuestren, que le
hagan feliz, con las que salga con las pilas recargadas. Tenemos la obligación de ser felices y disfrutar. Hay mucha gente dispuesta a ello. No las deje escapar. Las personas estamos para ayudarnos, somos un equipo.”

Així acaba l’article Personas víricas que consumen energía, d’ El País Semanal (3/3/2013) que pots llegir clicant en el següent enllaç i que et semblarà força interessant:

http://elpais.com/elpais/2013/03/01/eps/1362166637_204041.html

 

T’agradaria estudiar periodisme?

Si la resposta és que sí, el meu consell és que abans et llegeixis aquest llibre que acaba de publicar en Lluis Bassets, periodista de El país:

http://www.editorialtaurus.com/es/libro/el-ultimo-que-apague-la-luz/

Transmet una visió pessimista i incerta del futur de la professió periodística que convé tenir en compte abans de prendre certes decisions. El pots adquirir com a e-book.

 

El cost d’estudiar en una universitat (curs 2012-2013)

http://sociedad.elpais.com/sociedad/2012/09/16/actualidad/1347813045_193200.html

 

Relació directa entre nivell d’estudis i ocupació

http://blocs.xtec.cat/tutoriadeantoniotinajas/2012/09/13/relacio-directa-entre-nivell-destudis-i-ocupacio/

 

El salari a España el 2013

Si cliques a continuació podrás llegir un interessant resum de l’estudi ENCUESTA DE ESTRUCTURA SALARIAL 2013, realitzat per l’Instituto Nacional de Estadística i publicat el juny de 2015.

http://www.ine.es/prensa/np916.pdf

Hi ha dades interessants sobre com influeix el sexe, el nivell d’estudis, el tipus d’ocupació o la situació geogràfica en el nostre sou.

 

TV2: Documentos TV. “¿Generación perdida?”

http://www.rtve.es/television/20111005/documentos-tv-generacion-perdida/466307.shtml

 

TV3: 30 minuts. “El miracle alemany: les dues cares”

http://www.tv3.cat/30minuts/reportatges/1850/El-miracle-Alemany-les-dues-cares

Els estudis relacionats amb l’activitat física i els esports

http://blocs.xtec.cat/tutoriadeantoniotinajas/2012/03/27/estudis-relacionats-amb-lactivitat-fisica-i-els-esports/

 

Les proves d’accés als cicles formatius de grau mitjà i superior

http://blocs.xtec.cat/tutoriadeantoniotinajas/2012/03/07/convocades-les-proves-dacces-als-cicles-formatius-de-grau-mitja-i-superior/

 

Els estudis relacionats amb l’activitat física i els esports

http://blocs.xtec.cat/tutoriadeantoniotinajas/2012/03/27/estudis-relacionats-amb-lactivitat-fisica-i-els-esports/

 

Els estudis artítics

http://blocs.xtec.cat/tutoriadeantoniotinajas/2012/02/25/els-estudis-artistics/

 

Què puc estudiar a Catalunya?

http://blocs.xtec.cat/tutoriadeantoniotinajas/2012/01/24/que-podeu-estudiar-a-catalunya/

 

Què puc fer quan acabi l’ESO?

http://blocs.xtec.cat/tutoriadeantoniotinajas/2011/10/09/que-puc-fer-quan-acabi-4t-deso/