Escola de pares i mares. Tutoria

Aquesta pàgina preten, literalment,   “facilitar la participació de les famílies en la vida escolar dels fills i filles i guiar-les en l’acompanyament de la seva educació, i promoure’n, com a conseqüència, l’èxit educatiu”

http://educacio.gencat.cat/ca/arees-actuacio/families/

 

 

Dormir poc per culpa del mòbil

L’article explica els perills que comporta per als nostres fills i filles tenir el mòbil a l’habitació quan van a dormir.

Algo está robando el sueño a los adolescentes

 

La importància de l’esforç i del suport de la família

“Carlota Monedero, que sufría burlas de sus compañeros por padecer un síndrome, ha obtenido la mejor puntuación en Selectividad en la Comunidad de Madrid”

Un 10 frente a la adversidad

Què han de saber els pares sobre les xarxes socials?

Avantatges i riscos de les xarxes socials que han de conèixer els pares i altres temes relacionats.

Les xarxes socials

 

Instagram, la peor red para la salud mental de los adolescentes

Article que ens parla dels efectes secundaris poc saludables de les xarxes socials, en aquest cas, d’Instagram:

Los peligros de Instagram

 

Lecciones para PISA de un instituto de Zamora

Aquest article  d’elpais.com explica què és allò que distingeix un institut qualsevol de Castella i Lleó, la comunitat autònoma espanyola amb millors resultats en les proves d’avaluació internacional PISA que s’acaben de fer públics. Selecciono dues coses que sí contrasten clarament amb la realitat de la majoria dels nostres centres. N’hi ha més:

Chicos respetuosos que “vienen educados de casa”.

“Aquí no perdemos un segundo en mandarlos callar”, asegura Alejo. Uno de cada cuatro docentes españoles emplea el 20% del tiempo de clase en intentar mantener el orden.

http://politica.elpais.com/politica/2016/12/10/actualidad/1481392768_269847.html

 

La meitat dels nens espanyols d’11 anys ja te mòbil

Aquest article  d’elpais.com ens parla, entre d’altres coses, de les dificultats que tenen les famílies per a posposar la compra d’un mòbil als més petits de la casa.

http://economia.elpais.com/economia/2016/10/03/actualidad/1475489736_154306.html

 

El vídeo que delatará si eres machista

“Desde hace cinco años, AHIGE, la Asociación de Hombres por la Igualdad de Género, trabaja contra la discriminación por razón de sexo, apoyando de forma activa a las mujeres en su lucha por la igualdad, sobre todo a partir de esos pequeños detalles apenas perceptibles, pero importantes y delatores. Ahora han lanzado un vídeo con un objetivo muy específico: la población juvenil y su entorno.”

http://blogs.elpais.com/mujeres/2015/10/ellos-contra-ellos-mismos.html

No contactis en persona amb desconeguts

Interior presenta una guia de recomanacions i videos amb consells dirigits a menors per a combatre l’assetjament o els abusos sexuals iniciats des de xarxes socials:

http://politica.elpais.com/politica/2015/10/16/actualidad/1445008170_529428.html?rel=vid

El tabaco matará a uno de cada tres hombres jóvenes chinos

“Un estudio publicado por ‘The Lancet’ prevé tres millones de muertes anuales por tabaquismo en 2050, el triple que en 2010.”

http://internacional.elpais.com/internacional/2015/10/09/actualidad/1444388331_999852.html

Mòbil, Internet i dret a la intimitat

“A Chema Alonso, un dels hackers més mediàtics, després de cada aparició televisiva li plouen les ofertes (moltes remunerades) per envair la intimitat de tercers a través dels seus telèfons i ordinadors. “

http://cat.elpais.com/cat/2015/10/02/espana/1443804996_640011.html

 

El ordenador solo no educa.

“No por tener más ordenadores en clase mejoran los resultados académicos. Para lograrlo es preciso que se haga un uso apropiado de esos recursos, algo que no siempre se produce. Así se ha podido constatar en el último informe PISA sobre habilidades digitales de los alumnos.

Clicant a continuació podreu accedir a l’editorial d’El país.com:

http://elpais.com/elpais/2015/09/15/opinion/1442341249_109775.html

 

¿A qué edad debo comprarle un móvil a mi hijo?

“Cuando un preadolescente de entre 12  a 13 años respeta las normas de convivencia, tiene hábitos saludables, sabe relacionarse y lleva un ritmo normal de adquisición de conocimientos, con una adecuada orientación por parte de los padres puede tener móvil”.

“Los momentos de uso deben quedar establecidos, por ejemplo, restringiendo el uso del móvil no sólo en el colegio, sino en los momentos que pasemos en familia, como las comidas, o las salidas juntos, y por supuesto a la hora de hacer los deberes y estudiar, para evitar distracciones”.

Si cliques sobre el següent enllaç, podràs accedir a l’article d’on han estat extrets els paràgrafs anteriors:

http://smoda.elpais.com/articulos/a-que-edad-debo-comprarle-un-movil-a-mi-hijo/6743

Las nuevas tecnologías en niños y adolescentes. Guía para educar saludablemente en una sociedad digital.

“Nuestros niños han nacido en la era digital, pero eso no significa que sepan hacer un buen uso de oo digital. Es reponsabilidad de lospadres y educadores facilitar que hagan una incorporación positiva de la tecnología y un buen uso de la misma. Las potencialidades son infinitas, los riesgos evitables.”

 Clicant a continuació podreu accedir a la guia elaborada per l’Hospital Sant Joan de Déu:

http://www.observatoriodelainfancia.es/oia/esp/descargar.aspx?id=4722&tipo=documento

Violència de gènere en adolescents

La meitat de les víctimes adolescents no identifica la violència masclista. L’assetjament a sis de cada 10 joves es fa a través del mòbil i les xarxes socials.

http://cat.elpais.com/cat/2015/05/14/espana/1431598746_590589.html

 

Com comunicar-se amb fills i filles adolescents?

Article de Maria Torrecassanapublicat a la web de la FAPAC, també amb informació addicional molt interessant.

http://www.fapac.cat/ifamilies/com-comunicar-se-amb-fills-i-filles-adolescents

 

Navegació segura a Internet

Article de Joana Bou Suàrez i Anna Espadalé Garbulosa publicat a la web de la FAPAC amb informació addicional d’allò més interessant.

 

Inserció laboral dels ensenyaments professionals

El Departament d’Ensenyament publica anualment un informe sobre el nivell d’inserció laboral dels ensenyaments professionals, tant de grau mijà com de grau superior. Aquí els podeu trobar tots. El darrer informe és del 2014.

http://ensenyament.gencat.cat/ca/departament/estadistiques/altres_estadistiques/estadistica_insercio_laboral/

Convé donar-li una ullada perquè aporta informació molt valuosa sobre aspectes com ara:

  • L’evolució de la taxa d’atur dels graduats en formació professiona en comparació amb la taxa d’atur dels joves de 16 a 24 anys, en general.
  • La taxa d’inserció laboral dels graduats en un cicle formatiu de grau mitjà  i de grau superior, segons la família professional.
  • Què van decidir continuar estudiant cada any els graduats en un cicle formatiu de grau mitjà  i de grau superior, segons la família professional.
  • A través de quines vies van trobar feina els graduats en FP.
  • Els tipus de contracte assolit per les persones graduades que van trobar feina.
  • El nivell de salari segons el nivell d’estudis.

Tingues en compte que l’informe parla sempre de famílies professionals. Cada família professional inclou diferents cicles formatius (de grau mitjà i de grau superior). Per tant, els indicadors  dels estudis de grau mitjà (o de grau superior)  d’una família professional són una mitjana dels indicadors dels diferents cicles formatius de grau mitjà (o de grau superior) d’aquesta família professional. Per exemple,  el nivell de salari dels graduats de grau mitjà de la família professional d’ Imatge personal seria la mitjana dels salaris de les persones graduades en els dos cicles formatius de grau mitjà d’aquesta família professional: Estètica personal decorativa / Perruqueria i estètica capil·lar. Vaja, que la mitjana pot donar un salari normal i, en canvi, haver molta diferència en el que guanyen els graduats de cada cicle formatiu d’aquesta família professional.

Del 13 al 23 de maig de 2014, ambdós inclosos, és el termini que teniu per a presentar la vostra sol·licitud si voleu estudiar el curs que ve algun cicle formatiu de grau mitjà. Trobareu tota la informació en el web del Departament d’Educació.

 

Els perills de la revolució digital

“En la primavera del año 1995 el transatlántico Royal Majesty encalló, inesperadamente, en un banco de arena de la isla de Nantucket. A pesar de estar equipado con el más avanzado sistema de navegación del momento, hundió el morro en esta isla situada a 48 kilómetros de Cape Cod, Massachusetts, en Estados Unidos. Procedía de las islas Bermudas y se dirigía hacia Boston, con 1.500 pasajeros a bordo. La antena del GPS se soltó, el barco fue desviándose progresivamente de su trayectoria y ni el capitán ni la tripulación se dieron cuenta del problema. Un vigilante de guardia no avistó una importante boya junto a la que el barco debía pasar, y no informó: ¿cómo se va a equivocar la máquina? Afortunadamente, el accidente no produjo heridos. El prestigioso ensayista norteamericano Nicholas Carr utiliza este episodio para ilustrar hasta qué punto hemos depositado nuestra fe en las nuevas tecnologías, que no siempre resultan infalibles. En algunos casos, pueden arrastrarnos a lugares a los que no queríamos llegar.” Continua llegint aquest interesant article sobre els riscos que comporta confiar excesivament en les noves tecnologies:

http://sociedad.elpais.com/sociedad/2014/09/19/actualidad/1411146383_037635.html

 

La cultura de l’esforç

Hem fet desaparèixer la paraula fracàs del vocabulari educatiu, també les paraules sacrifici i abnegació. Evitem que l’estudiant hagi d’esforçar-se en excés, ens fa por que es trenqui, que s’angoixi, que en surti malparat; li posem un paracaigudes abans de llançar-se i mai no fa el salt; fem veure que sap quan no sap, li amaguem els defectes i els errors, l’aplaudim en penoses exhibicions a final de curs i potenciem la immensa falsedat que tot va bé i que amb el temps ja s’adonarà que les coses costen d’assolir. De moment diguem-li que sigui feliç.”

Si vols saber-ne més, continua llegint aquest curt article del filòsof Francesc Torralba:

http://www20.gencat.cat/docs/familiaescola/Home/Articles_interes/Valors/cultura_esforc.pdf