Pinta la vida contra el càncer

 

llaç rosa       El dissabte 29 de setembre a les 18 hores vam fer una gran festa pintant, jugant, ballant i berenant per donar ànims als nens i nenes malats de càncer que ens van venir a visitar a Tremp. Vam omplir de color una gran paret blanca i buida en un gran mural artístic en el que hi van participar diferents associacions i col·legis.

Aquí us deixem unes quantes fotos del tros de paret que va pintar el nostre col·legi per tal de posar el nostre granet de sorra en aquesta lluita contra la malaltia.

 

Aprofito l’article per parlar-vos de com actuen a nivell científic i mèdic les cèl·lules tumorals a partir dels vostre coneixements sobre les cèl·lules. Recordeu que la bona informació és cabdal per tal de combatre malalties com aquesta i que la ignorància juga en contra nostre.

Per tant aquí us deixo informació que comentarem a classe perquè pugueu entendre una mica millor com actua la malaltia.

Les cèl·lules del cos són la unitat més bàsica de vida. S’agrupen i formen els teixits que, al seu torn, constitueixen els òrgans del cos com ara els pulmons, el fetge, etc.


Normalment les cèl·lules creixen i es divideixen per formar noves cèl·lules que el cos necessita. Quan envelleixen i moren són reemplaçades per les noves. A vegades aquest cicle es pot alterar: les cèl·lules no moren quan ho haurien de fer i alhora en van creant de noves, de manera que el cos disposa d’un excés de cèl·lules que no necessita. Aquestes cèl·lules poden formar una massa o un teixit que es denomina tumor.
cèl·lula
Els tumors poden ser benignes o malignes:

 • Tumors benignes: no són càncer. Les seves cèl·lules no envaeixen altres parts del cos, generalment es poden treure i no solen tornar a aparèixer.
 • Tumors malignes: sí que són càncer. Les cèl·lules d’aquests tumors poden envair teixits propers o bé disseminar-se per altres parts del cos. El fet de disseminar-se des d’una part del cos a una altra s’anomena metàstasi.

Sota el nom del càncer s’engloben més de cent tipus diferents de càncer. Les principals categories són les següents:

 • Carcinoma: el càncer s’inicia a la pell o als teixits que envolten els òrgans interns.
 • Sarcoma: el càncer comença en els ossos, els cartílags, el greix, els músculs, els vasos sanguinis o en altres teixits connectius o de suport.
 • Leucèmia: s’inicia en el teixit formador de les cèl·lules sanguínies, com és la medul·la òssia, on es generen cèl·lules anormals que entren a la sang.
 • Limfoma i mieloma: aquests càncers s’inicien en els cèl·lules del sistema immunitari (de les defenses).
 • Sistema nerviós central: el càncer comença en els teixits del cervell i la medul·la espinal.

Generalment el càncer rep el nom del lloc on comença, com ara càncer de mama si comença a la mama.
En el cas que, per exemple, es produís metàstasi als ossos, el nou tumor tindria el mateix tipus de cèl·lules que el tumor on s’hagués iniciat (tumor primari). Per tant no s’anomenaria càncer d’ossos, sinó càncer de mama amb metàstasi òssia.

Aquesta informació ha estat extreta de la web de la generalitat.

Hi han el què anomenem factors de risc que ens poden predisposar a patir càncer.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=OVssvEZy6vI[/youtube]

 

 

29 comentaris a “Pinta la vida contra el càncer

 1. M’agradat moltíssim, però també fa molta pena per la gent que té càncer, la majoria de les coses que ens han ensenyat ja ho sabia però algunes no. 🙂

 2. El vídeo m ‘ agradat molt i ho expliquen molt bé, però ara meteix penso, que com que el meu padrí a patit càncer, tinc una mica de por de passar-lo jo. Però el vídeo es fantàstic!

 3. Jo crec que als nens que tenen càncer els hem d’ajudar perquè a nosaltres ens agradaria que ens ajudessin i d’aquesta manera no es senten tan sols.
  També perquè els seus pares,han d’estar molt tristos i preocupats i si veuen que hi ha persones que els ajuden es sentiran més alegres.
  També penso que les organitzacions contra el càncer estan molt bé perquè recauden moltes fotos,dibuixos,diners per poder fer investigacions…

 4. Jo crec que a les persones que pateixen càncer les hem d’ajudar i no discriminar-les i deixar-les de banda així es sentirien mes feliços i alegres.
  També gràcies, per explicar-nos be tota la informació que hauríem de saber sobre el càncer, perquè no sabia que els càncer no es podia transmetre com la grip o el constipat.

 5. Penso que no hem de tenir por d’una malaltia anomenada càncer, ja que avui en dia hi ha molts aparells tecnològics que ens ajuden a superar problemes com aquests i a més és una manera de seguir endavant i de superar-nos a nosaltres mateixos.

 6. El càncer és una malaltia curable , però a vegades per molt esforç que fagis no es pot curar. Hi ha molts tipus de càncer, els més freqüent en els homes és el de pròstata, en canvi en la dona el de mama.Aquesta malaltia pot venir així per així, però lo més segur es que et vingui per algunes accions que tu fas, per exmple : fumar, veure molt alcohol…
  Jo dono tot el meu suport a famílies que estan passant per aquesta malaltia, ja que és molt dura de conviure.

 7. Hi ha molta gent al mon que té cancer i al mateix moment hi ha molta gent que te por de tenir cancer… jo penso que em de pensar en positiu encara que costi ja que no es per riure aquesta malaltia pero em de tenir en ment que en els temps que estem ara hi ha molts aparells electronics i fan que es facilita la feina a l’hora de curar-lo.
  Els meus avis tenen cancer i jo lo unic que puc fer es com diu el video estar amb ells pasant molt bones estones.
  Aquest video m’ha fet aprendre més coses de les que ja sabia. 😉

 8. Jo no sabia, que hi havia tants tipus de càncer i això m’a fet comprendre, que sempre has d’anar amb compte a l’hora de fer alguna cosa que porti algun risc de malaltia prevenir o protegirte d’aquesta acció cuidant el teu benestar.

 9. Segur que alguna vegada heu sentit anomenar la paraula càncer o teniu algun familiar o conegut que n’ha patit algun. Normalment, aquesta paraula asusta ja que pensem que és molt dolent, que no hi ha cura o que podrem contagiar als del nostre voltant. Però això no es cert, perquè actualment hi ha cures per tots o la majoria de tipus de càncers i no et cal patir. També és cert que, encara que hi ha molts avenços envers aquesta malaltia, no esta estudiada del prou i que cada persona té un càncer únic i s’ha de tractar d’una manera diferent a una altra que també en tingui un del mateix tipus.
  EL vídeo m’ha agradat molt perquè explica molt bé que és el càncer, que fa i ho explica d’una manera que tothom u pugui entendre.

 10. Crec que qualsevol acte per animar als nens i nenes amb càncer compta, una mica d’ànims per a aquella gent que ho està passant malament es deu agraïr. Amb aquest article he aprés l’origen d’un tumor, quin tipus hi ha de càncer i moltes coses més. A partir del video, de l’animació imitant la creació d’un tumor m’ha ajudat molt. Ara ja sé quins tipus de tumors hi ha i ja en sé una mica més d’aquesta malaltia. Crec que no hauríem de tenir por al càncer, perquè hauríem d’estar feliços de no tenir-ne, i si coneixem a algú amb càncer crec que el millor que podríem fer seria animar-lo i donar-li ànims i no tenir por d’estar amb aquella persona ja que el càncer no és contagiós. Gràcies Flors, per aquesta informació!! 🙂

 11. a mi m’ha agradat molt el vídeo perquè m’ha ensenyat més coses sobre el càncer que no sabia. Actualment s’està investigat bastant i jo crec que a la llarga ja cap persona morirà de càncer.

 12. Molt bon video, penso que és un tema força interessant, m’ha sorprés bastant perquè hi havia moltes coses que desconeixia. Sort que ara estem desenvolupant tot tipus de cures i tracataments perquè la lluita contra el càncer sigui més fàcil. Si tots aportem el nostre gra de sorra, penso que al final el podrem vencer.

 13. Està molt bé, crec que aquestes activitats que fem la gent contra el càncer ajuden a que tothom se n’adoni de que em de lluitar per això i que és molt dur tenir la vida de moltes persones en perill. SOM-HI ACONSEGUIREM TROBAR-NE CURA!

 14. Crec que tots hauriem de lluitar contra el càncer perquè els qui el pateixen ho passen molt malament. Oi que no voldríem patir de càncer nosaltres? Doncs els que per desgràcia el pateixen no han anat a buscar-lo. Podríem ajudar als nens, nenes, homes i dones que pateixen de càncer amb petites accions o donacions.

 15. La meva opinió sobre aquest tema és que encara que hi hagui crisi tots aquells recursos que destinem a l’espai o explorar altres coses jo crec que s’haurien de destinar a estudiar això ja que crec que encara que no li trobem una cura hauriem de intentar de trobar una solució més efectiva i que no faci tan mal a les persones.

 16. Crec que totes les malalties son curables son ens falta trobar la medicina correcta, dins de alguns anys ja tindrem alguna cura que pugui destruir el càncer
  pro per ara tenim que animar als que pateixen aquesta infermetat per donar-lis ganes de viure i si se senten be potser seran curats

 17. crec que amb els anys que els investigadors coneixen el càncer, encara no hagin trobat una cura. Fins i tot els mes rics, de vegades, no poden conseguir la curació.

 18. M’ha agradat molt espero que en feu un com aquest un altre cop i la
  part que més m’ha agradat és el video i les fotos .

  Espero que en torneu a fer un altre, m’ha agradat molt ¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡
  ¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡ fins alguna altre programa del càncer

 19. Jo he patit de molt a prop el càncer. Al principi tenia por de què aquella persona pogués morir, però estan amb ell durant tot el seu procés de quimioteràpia i radioteràpia, em vaig anar adonant de la seva recuperació, encara que va ser lenta i molt dura. Ha sigut una bona lissió a la meva vida. M’agrada molt que al nostre col·legi estiguem tan conscienciats d’aquesta malaltia, per què té cura i s’hi pot vèncer. Jo estic disposada a ajudar en tot el que faci falta amb aquest gran propòsit.

 20. Càncer un paraula que fa por i et fa posar la pell de gallina, sabem que és però mai sabem cap a on ens pot portar. Avui en dia tenim la gran sort de que s’han descobert moltes coses sobre aquesta malaltia i hi ha molt avenços, però també es te que tenir present que cada persona es un mon i no sempre funcionen bé tots els tractaments. Jo ho e viscut mes d’un cop i e après molt a valorar les coses i a ser persona. El vídeo esta molt ben fet i explicat, m’ha agradat molt.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *