El passat dissabte dia 31 de maig vam poder assistir al Jardí Botànic de la Universitat de València a una nova jornada sobre l’ensenyament de la Biologia. La sessió va començar amb la ponència convidada “El microbioma humano”, de la Doctora Yvonne Vallès, després de la qual es van presentar una sèrie d’experiències d’aula per part de professorat d’àmbits diversos.
Isabel García, de l’IES Riu Túria de Quart de Poblet, ens va parlar de Projectiu, un grup de professors que, des de fa sis anys, treballen per projectes i en grups cooperatius al seu centre. Francesc Mesquita, del Departament de Microbiologia i Ecologia de la UV, sota el divertit títol de “A falta de pa, bona és la coca, o com es pot practicar la teoria de la biogeografia insular sense disposar d’illes”, ens va proposar substituir aquestes per llacunes, o per pedres sota les quals contar el número d’espècies distintes, a les pràctiques d’Ecologia. Javier Sánchez, de la UV, ens va explicar un curiós projecte en què els alumnes, mitjançant Power Point i un programa de captura de la pantalla de l’ordinador (Camtasia) realitzen vídeo-tutorials per resoldre problemes de genètica.
Alguns ponents repetien de l’edició anterior, com Joan Soto (Bioblau), que va reivindicar els estudis de Biologia marina i el seu paper a la societat, Paloma Martínez (Universidad Autónoma de Madrid), que ens parlà de l’aprenentatge basat en projectes a nivell universitari i Francesc Mestres (Universitat de Barcelona), qui va comparar les característiques que al seu criteri haurien de tindre els treballs de recerca de Batxillerat amb les dels treballs de final de grau.