Geologia d’Irlanda

Les següents imatges mostren un tast d’alguns aspectes de l’espectacular geologia de l’illa d’Irlanda. En particular, apareixen imatges de tres indrets: The Giant’s Causeway, (la calçada del gegant), al nord de l’illa, The Burren, i la península de Sheep’s Head (el cap de l’ovella), al sudoest.

irlanda

The Giant’s Causeway és una espectacular formació de columnes de basalt en forma polièdrica. Aquestes es van formar en refredar-se la lava procedent de l’activitat volcànica de fa uns 60 milions d’anys. En solidificar-se la superfície es van formar unes esquerdes pol·ligonals (com les que es formen en un sòl argilós quan s’evapora l’aigua). Aquestes esquerdes van anar avançant en profunditat en refredar-se progressivament la resta de la lava, formant així les columnes de basalt que s’observen a l’actualitat. La llegenda que li dóna nom diu que un gegant va construir aquesta calçada per arribar a les costes d’Escòcia (que es poden veure enfront), on s’han trobat formacions semblants.

p7040114

p7040117

p7040151

The Burren és una zona càrstica on es poden notar els efectes de la dissolució de la calcària en forma de grans esquerdes a la roca, així com petites “cicatrius”  (rasclers o lapiaz) i petits forats (avencs incipients). Tot plegat representen formes de modelat exocàrstic. Al fons d’una de les imatges es pot observar  el dolmen de Poulnabrone, un monument funerari d’uns 3000 anys d’antiguitat.

p7070346

p7070350

p7070352

p7070354

Finalment podem veure roques metamòrfiques foliades en què es veuen els plànols formats per les forces que van patir aquestes roques. Aquesta imatge està presa a la punta de Sheep’s Head.

p7080475

Un pensament sobre “Geologia d’Irlanda

 1. “Fantabulós!!”
  La geologia, amb les seues formes capricioses,
  estalagmites, cavernes, avencs, estrats, llits fluvials, glaciars…
  La matèria més antiga.
  Poesia mineral, en continu moviment,
  testimoni silenciós (viu)
  del que la Terra ens diu.

  Sr. Nave

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *