TEORIA DE L’ART [cat][cast]

basquiat-mona-lisa-33171.jpgJean-Michel BASQUIAT – Mona Lisa

Sempre que a classe es parla d’art, apareix la polèmica de què és l’art i on té els límits. El debat que s’estableix entre els alumnes és molt intens i enriquidor i, normalment, s’acaba “navegant” al voltant dels conceptes de “creació”, “artesania”, “tècnica”, “inspiració”, “originalitat”, “esforç”, “missatge”, “comunicació”, “disseny”, “bellesa”…

Per altra part, la societat empra el mot “art” amb molta facilitat i és habitual trobar-nos amb frases com:

“en Ronaldinho és l’artista del gol…”

“aquest mecànic és un artista…”

“en Fernando Alonso i l’art de conduir…”

Amb tot això és complicat que els alumnes puguin apropar-se al concepte real d’art.

A mi sempre m’ha funcionat molt bé dedicar-hi un parell de sessions i, amb l’ajut de les TIC, estic segur que es poden assolir els objectius de forma ràpida i sòlida.

Siempre que en clase se habla de arte, aparece la polémica de qué es arte, de dónde está su límite. El debate que se establece entre los alumnos es muy intenso y enriquecedor y, normalmente, se acaba “navegando” alrededor de los conceptos de “creación”, “artesanía”, “técnica”, “inspiración”, “originalidad”, “esfuerzo”, “mensaje”, “comunicación”, “diseño”, “belleza”…

Por otra parte, la sociedad emplea con demasiada facilidad la palabra “arte” y es habitual encontrarse con frases como:

“Ronaldinho es el artista del gol…”

“éste mecánico es un artista”

“Fernando Alonso y el arte de conducir…”

Con todo, resulta complicado que los alumnos puedan acercarse al concepto real de arte.

A mi siempre me ha funcionado muy bien dedicar un par de sesiones y, con la ayuda de las TIC, estoy seguro que se pueden lograr los objetivos de forma rápida y sólida.

proposta /propuesta

Començarem amb l’obertura d’un bloc a la XTEC en el que tots els alumnes poden escriure articles i comentaris durant les dues setmanes prèvies al debat a l’aula. L’objectiu és que cada membre de la classe proposi una condició mínima perquè una obra es pugui qualificar d’artística. Caldrà escriure la paraula en majúscules i, a continuació, l’argumentació personal amb un màxim de tres línies. Es podrà incloure imatges i vídeos.

Posteriorment,ada alumne haurà de fer un comentari a tres de les condicions que els altres han escrit. Amb això aconseguirem la reflexió obre les bases de l’art.

En la primera sessió farem la llista (simplificada) de les condicionts i, per votació, quedaran jerarquitzats. Aqui és molt útil l’us de diccionaris i enciclopèdies per rebutjar-ne de repetitius o inexactes. En acabar cal escriure al bloc una definició, el més ajustada possible, d’ART. Durant la setmana següent cada alumne ha de valorar les definicions dels companys (3 comentaris).

No oblideu de provocar la diferenciació entre arts “tradicionals” i interpretatives.

En la segona sessió el docent porta la selecció de les 5 definicions més ben valorades. L’objectiu ha de ser acostar-se a una frase de l’estil:

“L’art és una activitat humana per generar obres:

-ORIGINALS (que mai cap altre hagi fet),

-COMUNICATIVES (que continguin missatges implícits i/o explícits amb múltiples lectures) i

-ESTÈTIQUES (en que l’autor ha treballat intencionadament sobre patrons de bellesa)”

Per acabar, el bloc ha de recollir mostres d’obres que s’ajustin a la definició final amb imatges i vídeos.

Us garanteixo sessions intenssíssimes, amb intervencions i rèpliques plenes d’enginy i humor i, sobretot, en les que els alumnes van construint la seva pròpia opinió. Ah! que no quedin fora dels debats; toreros, folklòriques, polítics, etc…

Empezaremos con la apertura de un blog en la XTEC en el que todos los alumnos pueden escribir artículos y comentarios durante las dos semanas previas al debate en el aula. El objetivo es que cada miembro de la clase proponga una condición mínima para que una obra pueda considerarse artística. Deberan ecribir la condición en mayúculas y, a continuación, la argumentación personal en un máximo de tres líneas. Podran insertar imágenes y vídeos.

Posteriormente, cada alumno hará un comentario a tres de las condiciones que otros han escrito. Con ello conseguiremos la reflexión sobre las bases del arte.

En la primera sesión haremos la lista (simplificada) de condiciones y, per votación, quedaran jerarquizadas. Aquí es muy útil ayudarse de diccionrios y enciclopedias para apartar las repetitivas o inaxctas. Al terminar hay que escribir en el bloc una definición, lo más ajustada posible, de arte. Durante la semana siguiente, cada alumno hacer una valoración de tres de las definiciones de sus compañeros

No olvidéis introducir la diferencioación entre artes “tradicionales” e interpretativas.

En la segunda sesión, el docente trae la selección de las 5 definiciones mejor valoradas. El objetivo es aproximarse a una rase del estilo:

El arte es una actividad humana para generar obras:

-ORIGINALES (que nunca otro haya creado antes) ,

-COMUNICATIVAS (que contengan mensajes implícitos o explícitos con múltiples lecturas posibles) y

-ESTÉTICAS (en la que el autor ha trabajado intencionadamente sobre patrones de belleza)

Finalmente, el blog debe recoger muestras de arte que cumplan las condiciones de la definición acompañadas de imágenes y/o vídeos.

Garantizo intensísimas sesiones, con intervenciones y réplicas llenas de ingenio y humor, en las que los alumnos van construyendo sus propias opiniones. Importante: que no queden fuera del debate: toreros, folklóricas, políticos etc…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *