Parlant amb Lluís Inclan

Ahir dia 29 de novembre de 2013 a les 20:56 ens va contestar per Gmail en Lluís Inclan, dr. en Filologia Clàssica (Universitat de Barcelona), catedràtic de Llatí jubilat i professor de Llatí i de Grec. Coordinador de Batxillerat durant molts anys. Ha  treballat en centres de Girona i de Figueres. També és membre de Chiron. Volem agrair l’amabilitat amb la que ens va respondre a les preguntes i dir que ens hauria agradat veure-ho en persona. Aquí el resultat:

1. Es fixa en els referents clàssics que hi ha pel carrer?
Sí, és com una mena de deformació professional… I em paro a esbrinar si són adequats o no.

2. En veu molts per Girona? per Figueres quan hi treballava?
Bastants, sobretot a Girona, imagino que pels seus orígens.

3. On n’ha vist més?
A Girona. I, quan vaig a Barcelona, m’hi fixo bastant, perquè n’hi ha molts més.

4. Li agrada viure rodejat de referents o li és indiferent?
No m’és gens indiferent: ho valoro i penso que la petjada clàssica perdura malgrat tots els intents per fer-la desaparèixer de l’ensenyament.

5. Per què creu que encara s’utilitzen referents clàssics?
Crec que tot el que fa referència a la antiguitat greco-romana té prestigi i dóna a botigues, indústries, bars, etc. una mena d’aurèola de qualitat. I, ben buscats, sonen bé.

6. De quin àmbit n’ha vist més?
Comerços de diversa mena (bars, de roba…), noms de productes (cotxes, perfums…), inclús d’espectacles. Recordo ara un espectacle del Cirque du Soleil que es deia QVIDAM, pronom que una locutora de ràdio va pronunciar “quidan”, sense fer-ne cas de la ‘u’ i accentuant l’a…

7. Pensa que la gent s’interessa pels referents clàssics o els hi passen desapercebuts?
A la majoria crec que li passen desapercebuts. Moltes vegades, tot i que es faci famós el nom, ignoren què és, d’on procedeix i què significa. N’hi ha una asseguradora que es diu SANITAS. Doncs bé: tots els seus treballadors pronuncien ‘sanítas’.

8 . D’on li ve la dèria per allò clàssic? Per què va estudiar clàssiques?
Passa com gairebé sempre: vaig tenir un professor de Llatí a batxillerat molt bo, que ens va fer estimar la llengua i la cultura de Roma. De Grec, però, tenia una professora força antipàtica: en va picar l’amor propi en dir-me que no treia les notes que podia treure i, gràcies a això, vaig aprofundir en el Grec… i en va acabar apassionant.

9. Fa col·lecció de quelcom amb referents clàssics?
No. No hi he pensat mai.

10. Quina és la finalitat del seu blog Orientació a l’abast? I en el de Doceo et Disco?
El d’orientació ja parla per ell mateix: orientar a l’alumne desorientat (n’hi ha molts!). Sobretot, fer que pensin per ells mateixos, tot donant les eines i les informacions oportunes.

L’altre blog va començar com una mena de diari de classe en l’ensenyament del Llatí i del Grec. Després, sense deixar mai les referències al món clàssic, hi predominen les reflexions sobre temes educatius. Sobretot, des de la meva jubilació.

11. Fa servir referents en aquest blog? I en l’altre?
En general no directament. Però, sí n’hi ha ocasió, faig referència.

12. L’ajudaven els referents en la seva tasca docent?
Molt. Tot sovint comentàvem a classe casos concrets. I, la majoria de les vegades, eren els alumnes els que portaven exemples (sobretot els de Grec, clar).

13. Va fer cap activitat relacionada amb els referents amb els seus alumnes?
Explícitament, fora dels exemples comentats a classe, no. En canvi, quan vam desenvolupar un projecte intercentres amb tres instituts més d’arreu d’Espanya, sí que hi va haver oportunitat de fer-ne referències en diverses parts dels treballs.

14. Si hagués de buscar un nom amb referent clàssic per una botiga, quin triaria?
Vaja! Tot depèn del tipus de botiga. Per exemple:
Per un bar: Mulsum
Per una perfumeria: Vnguentum
Per una òptica: Oculi
Per una sabateria: Caliga
Per una botiga de roba: Palla / Toga

 

Etiquetes:, , ,

Comentaris: 4

 1. Lluís 30 novembre 2013 - 12:52 Contesta

  Moltes gràcies, Elisa, per donar-me aquesta oportunitat. Endavant amb el treball. I, si algún dia vens per Girona, m’ho dius. Salutacions cordials!

 2. moya.elisa2011 30 novembre 2013 - 19:02 Contesta

  Moltes gràcies Lluís per respondre a les nostres preguntes, per ser tan amable i pel regal d’aniversari ;). Una llàstima no haver-nos conegut. De ben segur que si anem per Girona li direm quelcom per almenys fer una xerradeta.

 3. […] el món del cinema i la docència de fantàstics professors com el que em va tocar a mi, el Sr. Luis Inclán. Moltes històries de les pel·lícules que s’estrenen avui dia beuen de fonts clàssiques […]

 4. Margalida Capellà Soler 15 juny 2017 - 7:50 Contesta

  ENTREVISTA A LLUÍS INCLÁN

  14 junio, 2017
  19184230_10212499886828657_499221497_nLluís Inclán es un maestro de griego y de latín jubilado. Ha dedicado su vida a la enseñanza y al mundo clásico. Su pasión por la cultura, de ayer y de hoy, pero sobretodo por Grecia y Roma se pega. Sin más preámbulos os dejamos con la entrevista a un gran conocedor de nuestro pasado.

  https://culturillacult.wordpress.com/2017/06/14/entrevista-a-lluis-inclan/

  ¿Qué te hizo decantar por el griego y el latín?

  Un suspenso. La profesora me puso un cuatro en el primer trimestre, pero lo que me supo mal fue que conocía a mi padre y se lo dijo. Esto me picó mucho. Así que me puse a estudiar y saqué un nueve. Así descubrí que me apasionaba el griego y el latín.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *