Parlant amb Bàrbara Matas

Vam parlar amb Bàrbara Matas,  professora de clàssiques  de l’institut Sant Andreu de Nou BarrisBarcelona i també al mateix temps professora de l’Autònoma de Barcelona, però ara està jubilada. És una llàstima pels seus alumnes no tornar-la a tenir ja que nosaltres vam estar escassa mitja hora amb ella i ens va contagiar el seu entusiasme pel món clàssic. Ens va caure molt i molt bé! Aquesta xerrada es va dur a terme el dia 12 de novembre de 2013 a les 16h. al Bar Estudiantil de la Gran Via de les Corts Catalanes, 592 (Barcelona). Aquí podeu veure com va anar la xerrada i com, amb molta simpatia i molta alegria, ens va contestar a totes les preguntes.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=AnKaSj4uxbs[/youtube]

En aquesta xerrada, Bàrbara Matas ens comença explicant que sempre es fixa en els referents que veu arreu, gaudeix de la seva presència, li agrada trobar-los i desitja que perdurin durant molts anys. Ens comenta que en un capítol dels Simpsons es fa una representació de l’ Odissea, un gran mèrit per la cultura clàssica. Diu que actualment s’usen els referents clàssics per una qüestió de prestigi social, i abans per qüestió cultural i científica. Ens fa veure que hi ha un gran nombre de referents en la química (per exemple, seleni, tel·luri…). És important que pervisquin però amb seny, amb sentit (estètic…), doncs ens comenta que hem arribat a perdre una mica aquest sentit que tenen. Ens explica també que ha vist moltíssims referents, fins al punt de fer una activitat on els alumnes anaven pels carrers de l’Eixample, Balmes, Arribau, Muntaner… buscant ordres arquitectònics (dòric, jònic, corinti). Ens diu que com més gran i important sigui una ciutat més referents tindrà, i on n’ha vist més és a Barcelona, tot i que és de Mallorca, com la Margalida. Resumeix els llocs on hi ha més referents a les esglésies, ajuntaments i cementiris. L’àmbit dominant pel qua fa als referents és arquitectònic, i també la premsa. Ens comenta que la gent s’interessa pels referents, però que la ignorància juga un paper en contra. La Bàrbara és una col·leccionista nata pel que fa als referents clàssics. I els referents formaven part de la seva tasca docent, igual que a tots els professors de clàssiques, en major o menor grau o en un àmbit o altre. La seva estimació cap a les clàssiques li prové ja de petita, des que va començar a estudiar llatí, ens comenta amb furor que haver estudiat és de les coses que està més satisfeta en la seva vida, a part de la naixença de la seva filla. Ens comenta que va fer uns quants treballs amb els alumnes, inclòs un va rebre un premi de la mà de Jordi Pujol, aquest treball era sobre òpera de tema mitològic, altres treballs d’arquitectura per Barcelona, referents en música moderna i clàssica, botànica, literatura… i als seus alumnes els hi va agradar. Actualment i com a proposta per tal que els alumnes coneguin més referents o s’endinsin en aquest món recomanaria fer un bon passeig pel centre de Barcelona. I finalment si hagués de posar un nom a una floristeria l’anomenaria “Triantafilla

barbaramatas_zps37b134c1

Bàrbara Matas i Bellés. Fotografia A cada passa referents clàssics

Etiquetes:, , , , ,

Comentaris: 3

  1. […] Traducció de Bàrbara Matas […]

  2. Margalida Capellà Soler 14 març 2015 - 15:31 Contesta

    Vull compartir aquí aquest record inesborrable de la Bàrbara Matas en la cloenda de les V Jornades de Clàssiques:


    Bàrbara Matas-Cloenda V Jornades por Classiques_Motion

  3. Margalida Capellà Soler 18 setembre 2017 - 15:24 Contesta

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *