Parlant amb Ramon Coll

Vaig parlar amb en Ramon Coll, autor de nombrosos treballs de recerca arqueològica i etnogràfica que han estat publicats en forma de llibre i en diverses revistes especialitzades. Aquesta xerrada es va dur a terme el dia 10 d’octubre de 2013 a les 16h. al Museu de l’Estampació del carrer Joan XXIII, 8 de Premià de Mar (Barcelona) i vàrem parlar sobre Premià i els seus orígens. En Ramon em va atendre amb molt d’entusiasme i amb moltes ganes de compartir els seus coneixements amb tots vosaltres. Aquí en teniu el resultat:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Ogsmy1U2_G0[/youtube]
En aquesta entrevista a Ramon Coll, ens centrem en el poble de Premià de Mar, que és on treballa en Ramon. Responent a la primera pregunta, el primer referent que trobem és el nom del nostre poble, Premià de Mar, que prové dels mots, Primiliano, Premiliano, Primiano, Premillano, Primiiano, Primilan i Primilia. Parlant sobre la importància dels referents, ens diu que la nostra llengua prové del llatí i que aquests referents són congènits. Sobre els referents en botigues, comenta que n’hi ha i són de gran importància. Ens comenta també que el Llatí és tan important que estudiïs el que estudiïs, s’hauria de fer un any de llatí com a mínim, doncs són les nostres arrels i és el més important, s’ha de tenir un mínim de cultura en aquest àmbit. Opina que la gent no s’interessa pels referents, en gran part per no tenir aquesta base que recomana. També ens ha informat de la localització dels pocs rellotges solars que queden a Premià de Mar: Masia de Can Manent, Masia de Can Comes, Carrer Sant Cristòfol i pocs més dient-nos que a Premià de Dalt n’hi ha més. Respecte a la revista Vila Primilia, ell hagués escollit un altre nom: Villa Primiliani, en masculí en aquest cas. Per acabar, ens diu que si posés una peixateria, li posaria Posidó.
Parlar amb en Ramon ha estat un plaer i ens ha recordat una pila d’apunts de El Fil de les Clàssiques i d’Aracne fila i fila.

Etiquetes:, , ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *