Parlant amb Sebastià Giralt

Vam parlar amb Sebastià Giralt, professor agregat de clàssiques de la Universitat Autònoma de Barcelona i membre de Chiron. Aquesta xerrada es va dur a terme el dia 31 d’octubre de 2013 a les 19h. al carrer Joan Prim de Premià de MarBarcelona. Aquí podem veure com va anar la xerrada:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=f7IfgrqFdpw[/youtube]

Comencem parlant del terme “Referents clàssics” que és una altra denominació de la “Tradició clàssica”, que ve a ser els elements de cultura en un sentit ampli que al llarg dels segles s’han basat en la suggestió grecoromana, dient-nos que en el seu blog hi ha un apartat específic per aquest àmbit, i on recull per exemple pel·lícules, activitats, espectacles… Ens comenta també que veu molts referents pel carrer, però no gaires per Premià de Mar (In albis, Ceres…) i que hi ha un gran nombre d’Hermes arreu.Per haver viatjat ens comenta que el lloc on hi ha més referents és Roma, òbviament. L’àmbit on predominen aquests referents és en els productes de luxe, de prestigi, com un vi o un cava anomenat “Lacrima Baccus” donant impressió de qualitat. Encara utilitzem tants referents ja que som hereus d’aquesta cultura, i per exemple en l’àmbit comercial, són noms que sonen, com per exemple “Securitas” o “Sanitas“. I és important que s’utilitzin tants referents perquè ens connecta amb les nostres arrels, els nostres orígens, aportant-nos una tradició que ve des de l’antiguitat, la qual ha durat segles i si ens oblidem d’aquesta tradició oblidem el nostre passat, “és com si una persona esdevé amnèsica i no recorda el seu passat” ens explica. En Sebastià pensa que la majoria de gent no sap identificar d’on vénen aquestes paraules, i per tant, no són conscients d’aquests referents. Els mots que dominen el mercat són noms en llatí mentre que en l’àmbit de divinitats i éssers mitològics domina el grec. La seva estima pel món clàssic li ve de jove, interessant-se per la història i les llengües des de petit, en començar a estudiar clàssiques veu que es relaciona la història amb el llenguatge, dos àmbits que li atreien. Ens comenta que té una col·lecció de samarretes de temàtica clàssica. Ens explica també que fa ús de fotografies a classe com a exemple de la tradició clàssica. Diu també que a la UAB hi ha una assignatura relacionada amb la influència clàssica en la cultura contemporània i que ell imparteix classes de mitologia grecoromana on sovint utilitza aquests referents, representacions artístiques o objectes de consum amb noms clàssics. I també imparteix classes de literatura llatina, on veuen una gran pervivència d’aquests referents. Com a projecte per a una activitat per tal de conèixer més referents clàssics, faria buscar als alumnes pel seu compte exemples de referents. I finalment si hagués de posar nom a un bar, l’anomenaria “in vino veritas“.

Etiquetes:, , , , ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *