Jornada Mundial per la Llibertat d’Expressió a Internet

Des de l’any 2008 Reporters sense fronteres va establir el dia 12 de març com el dia mundial de la llibertat d’expressió a Internet.  El seu màxim objectiu és denunciar la censura en el món digital i la repressió que exerceixen alguns països contra els internautes. En aquest enllaç es pot veure el mapa de la ciber-censura: http://march12.rsf.org/en/#ccmap

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/vj5W3Dxt62o" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

Quines són les raons d’aquesta censura? Per què hi ha països que tenen por a Internet?

3 comentaris a “Jornada Mundial per la Llibertat d’Expressió a Internet

 1. Hi ha països que tenen por a Internet pel fet que s’ha tornat en el mitjà principal de difusió de coneixement (d’abast mundial) més ràpid. Amb un ordinador i una connexió a Internet es pot fer arribar qualssevol informació a qualssevol punt del món on també tinguin tals dispositius.

  Penso que les raons de la censura que s’aplica a Internet les podem resumir en una frase que, tot i ser una cita bíblica, s’ajusta molt bé a aquest tema: “La veritat us farà lliures” (Joan, 8:32). És a dir… com més coneixement té una persona sobre un tema, més l’entén, i com més l’entén, més capacitat té de veure si hi està d’acord, si veu els seus punts dèbils, si hi ha opcions que li semblen més adeqüades… Sovint s’ha presentat les grans esferes de l’èlit política com a persones que volen mantenir els seus interessos a tota costa, ja sigui els seus personals davant dels de la societat, els del seu país davant d’un altre, els de la seva regió enfront una altra, etc. No sé si estic d’acord amb això, però en cas que ho donem per fet és òbvi que aquesta gent prefereix que visquem en la ignorància sobre molts temes per por a que ens poguem revoltar.. La veritat no sempre és agradable, i molts polítics es perden en un joc maquiavèl·lic a l’hora d’aconseguir certs fins. Si mai els mitjans que utilitzen sortíssin a la llum podrien veure’s en un carreró sense sortida ja que, si bé costa que la gent protesti, quan els seus interessos es veuen afectats no dubta ni un moment a queixar-se.

 2. “La veritat ens farà lliures”; és una frase que dóna molt per comentar.
  1º Es tracta d’una premissa ètica.
  2º La veritat, per un cristià com en Joan, no té res a veure, per exemple, amb la veritat d’un empirista. Per un cristià, “Jesús és la veritat”. Cal recordar que per a tots els evangelistes com Joan, el coneixement de la ressurrecció de Crist, l’arribada del regne de Déu i que els pobres, els desgraciats i els imbècils están destinats a governar el món (aquesta és la veritat de Jesús) allibera a la humanitat. Tanmateix, per una persona avesada a aquesta vida terrenal i mundana la veritat cristiana és la més gran mentida.
  3º una de les grans contribucions epistemològiques, polítiques i potser també metafísiques de Karl Marx fou destacar que la veritat és una construcció social elaborada per les classes dirigens per tal de LEGITIMAR el seu poder, el seu abús i domini. Un cop va adonar-se d’això, Marx reconeix que la seva tasca consistí en idear una “veritat” del prolateriat, per tal de legitimar el govern del proleteriat.

  No em vull extendre més, però cal preguntar-se: la veritat allibera o bé intentem teixir un tipus de discurs que justifiqui i legitimi el nostre poder, la nostra capacitat d’acció i per tant, ens permeti ser lliures? I que un cop tenim muntat aquest discurs, afirmem que és la veritat.

  Com ho veieu?

 3. Personalment crec que la llibertat també pot entendre’s de moltes altres maneres i que per tant en algunes persones saber o no la veritat no implicaria tampoc el fet que se sentin més lliures. Suposu que tot depèn de la concepció que tinguis de llibertat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *