Test de Bechdel

Introducció

El relat ha estat des de la prehistòria una narració masculina. Des de temps remots la història l’han explicada els homes, i les dones, a la ficció, han estat silenciades i relegades a papers secundaris: esposa, mare, amant, filla.

Els productors i directors són majoritàriament homes i tendeixen a identificar-se i escollir relats masculins. A més, les mateixes dones escriptores tendim a utilitzar protagonistes masculins perquè sempre hem tingut referents masculins i l’heroi, per tradició, és un home.

 

Què és?

El Test de Bechdel és un sistema per avaluar la bretxa de gènere principalment en pel·lícules i en altres mitjans com ara còmics, obres de teatre i sèries.

Aquest test es va popularitzar en el còmic Unes lesbianes de cura d’Alison Bechdel. La invenció del test al 1985 s’atribueix a Liz Wallace, una amiga de l’autora del còmic.

Imatge relacionada

D’esquerra a dreta: Missandei amb Daenerys

El test consta de tres preguntes bàsiques; en el cas de Joc de Trons les respostes són les següents:

  • A l’obra apareixen almenys 2 personatges femenins amb nom?
  • Parlen entre elles?
  • Parlen d’alguna cosa que no estigui relacionada amb un home?

Joc de Trons  passa el test de Bechdel, responent de manera afirmativa a totes les seves preguntes.

Aquestes tres simples regles, si s’apliquessin al revés, és a dir, als homes, donarien com a resultat que la pràctica totalitat de les pel·lícules estrenades compleixen el requisit per als homes; per contra, si s’aplica segons el seu disseny original, resulta sorprenent la quantitat de pel·lícules que no passen el test.

Aquest gràfic és un anàlisi de les temporades de Joc de Trons, on es representen els episodis que passen el test de Bechdel.

Com es pot observar, a la primera, cinquena i setena temporada són 4 els capítols que no es mostren masclisme. Aquest és el màxim d’episodis que assoleix la sèrie sense violència masclista.

Per contra, en la temporada 4, cap capítol passa el test de Bechdel.

En les temporades dos, tres i sis, el número de capítols que superen el test, varien entre un i tres episodis