La violència contra la dona

Què és la violència contra la dona?

Les Nacions Unides defineixen la violència contra la dona com “tot acte de violència de gènere que resulti, o pugui tenir com a resultat un dany físic, sexual o psicològic per a la dona. És també un maltractament quan es produeix una privació arbitrària de la llibertat sobre les dones, tant si es produeix en ambients públics o privats”.

 

La violència contra la dona -especialment l’exercida per la seva parella i la violència sexual- constitueix un greu problema de salut pública i una violació dels drets humans de les dones.

Les estimacions mundials publicades per l’OMS, indiquen que al voltant d’una de cada tres dones al món (35%) han patit violència física i/o sexual de parella o violència sexual per tercers en algun moment de la seva vida.

 

Presència del maltracte a Joc de Trons

El sexe i la violència són dos ingredients que històricament han funcionat molt bé al canal HBO. Quan la televisió d’Estats Units era molt conservadora, HBO va demostrar que les ficcions amb violència i l’exposició de pits, podien existir i que, d’aquesta manera, les sèries serien objecte de polèmica davant el públic.

Uns clars exemples de sèries que confirmarien aquesta deriva, serien A dos metres sota terra o Sexe a  Nova York ja mostren sense por l’anatomia humana.

 

L’ús d’aquesta violència, és una forma perfecta per cridar l’atenció als espectadors, aprofitant que es tracta d’un servei de pagament i no l’han de censurar creativament.

Però Joc de Trons, tot i que és una sèrie que trenca els típics estereotips, també es fa ús de micromasclismes i, per tant, és molt fàcil caure en la trampa patriarcal.

 

  • Apareixen una quantitat d’escenes on les dones són víctimes de la violència masclista, la seva presència està erotitzada i estan submises als homes.
  • En molts moments de la sèrie, es recorre en diverses ocasions al masclisme on s’utilitza tant el dany físic com psicològic.

Cersei patint la seva penitència

Per exemple, podem detectar aquests tipus de masclismes, en les violacions de molts dels personatges femenins protagònics. Serien el cas de Sansa Stark, on va ser violada  per Ramsay Bolton, un dels esposos que va tenir; Cersei Lannister on va ser sotmesa a les ordres de Robert Baratheon o, fins i tot, en un moment determinat és violada pel el seu germà Jaime Lannister. Daenerys Targaryen, també va estar condicionada de forma psicològica al seu germà Viserys Targaryen, qui privava de la seva llibertat i de les seves accions.

Daenerys Ssent violada pel seu marit.

Així doncs, no només és una qüestió d’analitzar el paper de personatges secundaris, com les prostitutes de Desembarcament del Rei, on sempre estan disposades a mostrar els seus pits, sinó també les experiències i relacions sexuals que mantenen els homes amb els principals personatges femenins.

Aquest punt del maltractament a Joc de Trons, ha estat un objecte de discussió entre el moviment feminista perquè totes les protagonistes, són víctimes directes del masclisme i altres opressions.