Empoderament femení

Què és l’empoderament femení?

Es defineix com el procés pel qual les dones, es troben en desavantatge per culpa de les barreres estructurals de gènere. Adquireixen un major domini i control de la seva vida, les circumstàncies que l’envolten i els elements que formen part d’ella. A més, reforcen les seves capacitats, estratègies i protagonisme, per arribar a una vida autònoma en la qual puguin participar, en termes d’igualtat, en l’accés als recursos, al reconeixement i a la presa de decisions en tota les esferes de la vida personal i social.

Resultat d'imatges de we can do it girl

Dibuix de una dona dient “We can do it” en anglès (nosaltres podem fer-ho).

Empoderament de la dona a Joc de Trons

Resultat d'imatges de daenerys con drogon

Daenerys Targaryen al costat d’un dels seus dracs,.

El paper de la dona, és el d’una figura femenina empoderada amb influència política i social. Demostren contínuament que el seu món no és un “món d’homes”, i que no els necessiten per millorar la seva posició social, política o econòmica.

Les dones a Joc de Trons són tan importants com els seus iguals masculins. Els patiments, odis, alegries i amors que tenen són equiparables als dels homes, tractats amb la mateixa rellevància i profunditat.

Al llarg de la sèrie, es pot observar diferents posicionaments que que té la figura femenina:

  • Les noies submises, aterrides i humiliades, passen d’estar a un segon pla, a controlar pràcticament totes les trames importants, en especial, les relacionades amb l’herència del Tron de Ferro.

Hi ha una gran varietat d’exemples de personatges femenins que s’alliberen d’aquesta opressió, i lluiten totes soles per aconseguir els seus objectius.

Imatge relacionada

Sansa Stark

Seria el cas de Daenerys Targaryen, que tot i haver estat controlada tota la seva vida pel seu germà Viserion, decideix prendre el control de la seva vida i revelar-se per aconseguir ser una dona lliure.

També ho seria  Sansa Stark, a la qual pressionen per casar-se i ser una sumisa a les ordres del seu marit, però tal i com fa Daenerys, prèn el valor per imposar-se i decidir sobre el seu futur.

  • Les vilanes o heroïnes, són elles, més que els homes, les que s’han situat en posicions de poder i les que fan avançar la trama amb les seves històries. Han canviat els seus pentinats, cada vegada més severs o austers, i les seves vestimentes, cada vegada cobreixen més els seus cossos i són més ombrívols. Però, sobretot, han canviat elles i les seves relacions. Encara que s’odien entre les protagonistes, es respecten.

Un exemple de dona vilana seria Cersei Lannister, ja que vol aconseguir el poder total, costi el que costi. Utilitza a tot el que li envolta com a titelles per a beneficiar-se i sense importar-li les conseqüències.

Imatge relacionada

Cersei Lannister asseguda al tro dels set regnes.

El patró d’heroïna, es veuria clarament en Brienne de Tarth. En tot moment lluita i protegeix a les persones més properes, sense esperar res a canvi.