Les principals plataformes audiovisuals

La televisió i el cinema van deixar d’aclaparar l’atenció de l’audiència de l’entreteniment, quan al 2005 va aparèixer YouTube, lloc web dedicat a compartir tot tipus de vídeos.

Arran del naixement d’aquesta plataforma van sorgir els serveis de ‘streaming’, que consisteixen en la retransmissió de contingut digitalment. Plataformes com Netflix, Amazon Prime i HBO Go són les més conegudes. A aquestes es pot accedir des de dispositius electrònics com per exemple portàtils, telèfons, tauletes, televisors… de forma que facilita el seu visionat i produeix moltes més visites d’usuaris.

Aquestes plataformes digitals han instaurat un nou patró de consum de sèries i pel·lícules; un més ràpid, accessible i dinàmic degut a les noves tecnologies que han revolucionat la societat actual. Aquesta novetat en el món audiovisual ha provocat que la televisió quedi cada vegada més obsoleta.

Només cal pagar una quota mensual per adquirir un compte d’aquest tipus de servei. Les tarifes per obtenir-lo són assequibles i el contingut que ofereixen es basa en sèries completes, documentals i llargmetratges, a més d’un contingut tan variat que pot satisfer tant a adults com a adolescents i nens.

Les plataformes més utilitzades actualment són:

Netflix és la plataforma més difosa en la societat actual, amb 93 milions de subscriptors en més de 190 països i 222 programes originals, pel·lícules. Les tarifes que ofereix són molt competitves ja que van des de 7,99€ a 13,99€, podent tenir de forma simultània, fins a 4 dispositius alhora.

Aquesta plataforma va començar els seus serveis a l’any 1997, i d’una manera completament diferent el que és avui dia. En un principi els clients d’aquest servei de vídeo en línia, podien sol·licitar un DVD del contingut que desitjaven, que els arribava a la porta mateixa de casa per correu ordinari.

En l’any 2007 Netflix va canviar la seva dinàmica i va endinsar-se al món del ‘streaming digital’. Va ser la primera plataforma en llançar les temporades de les seves sèries originals completes. Ara, és la plataforma amb més popularitat, gràcies a les seves produccions pròpies.

Netflix

Dispositiu eletrònic fent ús de la famosa plataforma audiovisual Netflix.

HBO és un dels canals de televisió per cable i satèl·lit més populars dels Estats Units, que es basa en pel·lícules ja exhibides en cinema i en contingut de producció pròpia. Es poden fins a dos dispositius de forma simultània.

Uns anys enrere, aquesta cadena va crear la seva pròpia plataforma de ‘streaming’, la qual conté la cartellera de sèries, pel·lícules, entre d’altres que van ser emesos per HBO. Només posseeix una sola tarifa de consum i es paguen 7,99€ mensuals pel seu contingut.

Al principi, era accessible únicament per als usuaris que ja disposaven d’una subscripció a través de la televisió de pagament, però, el juny de 2017 es va començar a comercialitzar com un servei independent dels proveïdors de televisió i d’aquesta manera, augmentar enormement la popularitat de la cadena.

Amazon Prime Video, consisteix en un servei de vídeos (pel·lícules i sèries) creat i gestionat per Amazon, que és una companyia nord-americana de comerç electrònic.

Va néixer l’any 2017, quan Amazon va llançar al públic l’aplicació per a mòbils de Prime Video, que permetia utilitzar aquest servei des d’un telèfon. Aquesta plataforma té un cost de 36€ a l’any o 4,99€ al mes.

El funcionament d’aquesta plataforma segueix el mateix patró que el dels serveis audiovisuals anteriorment esmentats.

Yomvi va ser un servei de vídeo en línea que pertanyia al grup Telefónica, empresa espanyola de telecomunicacions. El 8 de agost de 2016, va canviar de marca i va passar a pertànyer a Movistar+. La mateixa es va desfer de Yomvi i el servei va passar a anomenar-se Movistar+ en els dispositius.

La seva oferta consta d’un ampli catàleg de temporades completes de sèries, pel·lícules i documentals, compta a més amb de 25 canals en directe. També és possible comprar esdeveniments esportius en directe. Les tarifes poden variar segons la necessitat del client i van des de 7 o 10 € fins a 70€ al mes depenent dels dispositius connectats.

Resultat d'imatges de plataformas como netflix, hbo, yomvi

Televisors mostrant diferents plataformes virtuals