13*Itinerari 4a passejada (tramvia de foc)

Centre Cívic de Sant Andreu

El primer tramvia interurbà de vapor s’inaugurà el 19 de desembre del 1877  i l’endemà mateix entrà en servei. Se’l coneixia com a tramvia de foc.
El recorregut, de 4,600 km., anava des del carrer Trafalgar (Arc del Triomf) fins al carrer Gran, cantonada amb Abat Odó (Sant Andreu de Palomar).  Els vagons podien allotjar unes trenta persones assegudes còmodament.
Els tallers de reparació i les cotxeres eren a l’antiga fàbrica tèxtil de can Balcells (on hi ha actualment l’edifici del Centre Cívic de Sant Andreu, conegut tradicionalment com a Transformadors). 

El naixement dels troleibusos va convertir aquestes  cotxeres de Sant Andreu en una estació transformadora, funció que acomplí fins al 1960, aproximadament. L’any 1979 l’ajuntament de Barcelona, juntament amb el Consell Municipal del Districte de Sant Andreu, tramità, amb Transports de Barcelona, la cessió de l’edifici, amb la finalitat que aquest esdevingués un local cultural on poder-hi fer exposicions i reunions.
Aquesta fou, durant dos anys, la seva funció. Un cop aprovades les despeses de la remodelació, el Consell Municipal va començar les obres de l’edifici per convertir-lo en un Centre Cívic.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *