Les esglésies

Sant Llorenç

Sant Llorenç

Església d’estil romànic, però amb ampliacions i acabaments gòtics. La segona en importància després de la Seu Vella. Té tres naus de la mateixa altura i tres absis.

La nau central, d’estil romànic, és la més antiga. Les altres dues naus laterals són d’estil gòtic. La construcció es va iniciar a finals del segle XII mitjançant els escultors i artesans que treballaven amb Pere de Coma, mestre de la Seu Vella.  L’església, seu catedralícia en dues ocasions, conté diferents peces d’art pertanyents al Museu Diocesà de Lleida.

L’any 2002 es va dur a terme la restauració del campanar que ha recuperat la seva bellesa gràcies a la reproducció artesanal dels calats de la barana i de les gàrgoles originals.

També és digne de menció la instal·lació d’un magnífic orgue, l’any 1990, que acompanya i complementa la bellesa de l’entorn amb la música sacra o de concert.

Sant Martí

Sant Martí

És un temple d’estil romànic,  d’una sola nau coberta amb una volta apuntada, llisa i reforçada per tres arcs.

Va ser construïda al segle XII i va funcionar com a parròquia de l’Estudi General de Lleida. Durant la Guerra dels Segadors va ser reconvertida en caserna militar i des del segle XIX  es va utilitzar com a presó municipal.

En 1893, el bisbe Josep Meseguer i Costa va ordenar la restauració del temple. Es va utilitzar la portalada de la parròquia de El Tormillo (nucli pertanyent a Peralta de Alcolea, Osca) que en aquell temps formava part de la Diòcesi de Lleida.
Meseguer va adquirir l’obra a canvi de 375 pessetes, i en l’actualitat és reclamada per l’ajuntament de la localitat aragonesa.

Un cop restaurada, l’església va recuperar l’ús litúrgic fins als anys 70, quan es va construir en uns terrenys propers una nova església de Sant Martí. Des d’aleshores es va fer servir per conservar part de la col·lecció d’art sacre del Bisbat, fins a la inauguració del  Museu Diocesà de Lleida l’any 2007

A l’actualitat l’Església de Sant Martí roman tancada.

El Peu del Romeu

Els fanalets de Sant Jaume

La capella gòtica del Peu del Romeu (s. XIII) situada al carrer Major, commemora el pas de l’apòstol Sant Jaume per Lleida, on segons una llegenda, l’apòstol es va clavar de nit una espina al peu dret, i un àngel amb un fanalet li va fer llum per a que pogués treure-se-la.

 

La vesprada de Sant Jaume els nens i nenes de Lleida recorden aquest fet, anant en romeria fins la Seu Nova proveïts de fanalets, que donen a la processó religiosa un insòlit caràcter de festa i revetlla. El pas processional està format per aquesta imatge en fusta de l’apòstol, acompanyada pels Gegants de la Ciutat i les principals autoritats.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *