12*Itinerari 4a passejada (el general Prim)

La bomba de Prim

Era l’any 1843. Barcelona i altres viles del pla bullien en la revolta. Demanaven la representació al govern central de les Juntes Provincials amb les quals s’havia fet caure de la regència Espartero i s’oposaven a les mesures centralitzadores del nou govern al qual consideraven traïdor.
Un dels personatges que més decepció havia provocat era el progressista Joan Prim, antigament molt popular a Barcelona que, un cop instal·lat al govern, va abandonar aquells que li havien donat suport.
El dia 22 de setembre les campanes ressonaren fent toc a sometent per tal de cridar els revolucionaris andreuencs a la defensa de la vila. El general Prim va ordenar un bombardeig sistemàtic de Sant Andreu a base d’artilleria. Ca N’Aresté, un edifici situat al carrer Gran, cantonada amb l’actual carrer de Sòcrates, va patir un esvoranc però va aconseguir restar en peu. Un dels projectils que hi van anar a parar no va esclatar i el propietari l’amagà com a prova.
L’any 1909, quan l’edifici es va restaurar, el propietari va voler que la bomba fos visible encastada a la façana perquè les noves generacions poguessin recordar el passat de la vila.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *