La Casa Asil

 

Beatificació de la germana Anna Ma. Janer Anglarill

La Casa Asil és avui, sens dubte,  l’entitat més antiga de Sant Andreu de Palomar.

La “Geografia General de Catalunya” de Carreras Candi diu, a la pàgina 1045, que “El còlera del 1865, que feu moltes víctimes, motivà la fundació de la Casa Asil de Sant Andreu”.
En aquell temps les persones ancianes que perdien el suport de la gent jove de la família, quedaven en la indigència. En  aquelles dates va morir molta gent jove a causa del còlera i el Rector de la Parròquia de Sant Andreu, es veié en la necessitat d’atendre 10 o 12 ancians que no tenien cap familiar que els pogués cuidar.
Providencialment, la M. Anna Ma. Janer (nascuda a Cervera), que havia fundat l’any 1859 la Congregació de Religioses de la Sagrada Família d’Urgell, visità el Rector en ruta a Barcelona per establir una obra de la Congregació. El Rector Mossèn Pere Xercavins l’informà de les necessitats que es donaven al Poble de Sant Andreu;  la M. Janer fou sensible a aquella crida i convingueren anar a exposar els seus projectes, conjuntament, a l’alcalde.  Aquest donà suport a la idea que, en el Poble, s’obrís una casa atesa per les religioses de la Sagrada Família d’Urgell a fi de proporcionar socors morals i materials a les persones que els manquessin mitjans de subsistència i atenció i tinguessin més de 60 anys. La institució, si bé era oberta a tothom,  donava preferència a les persones que residien al terme de Sant Andreu de Palomar d’aquell temps.
El dia de Tots  Sants de l’any 1865 s’acordà, per tant, la fundació de la Casa Asil de Sant Andreu de Palomar i, a primer de gener del 1866, es fundà el Patronat de la Fundació Casa Asil de Sant Andreu de Palomar.
Com que una altra de les dedicacions de les Religioses de la Sagrada Família era l’ensenyament — en què Sant Andreu era deficitari–, pel gener del 1879, s’obrí un col•legi en locals annexes de l’Asil.
La Casa Asil és  una Fundació Privada, sense afany de lucre,  està classificada com a Entitat Benèfica d’Interès Social i l’any 1990 fou guardonada amb la Creu de Sant Jordi.
El Patronat està format per una Junta de 15 membres.  El càrrec de president correspon sempre al Rector de la Parròquia de Sant Andreu de Palomar.  Els càrrecs són gratuïts.

El carisma atorgat a Anna Ma. Janer  encara és viu, tant a la Casa Asil com al col·legi.

_________________________________________________________________________________

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *