Fabra i Puig

"Can Mamella"

Ferran Fabra i Puig (Barcelona 1866 – 1944), segon marquès  d’Alella i fill de Camil Fabra i Fontanils.  Enginyer industrial i polític.  Afiliat al partit liberal.  Alcalde de Barcelona en els anys 1922 i 1923. A causa del cop d’estat  de Primo de Rivera va de deixar el càrrec.
Amb el seu germà, Roman Fabra i Puig,  marquès del Masnou, dirigí la companyia tèxtil Hilaturas Fabra i Coats situada en el districte de  Sant Andreu.

Cal destacar que amb la introducció de la firma britànica es van dur a terme (a partir del 1903), una sèrie d’innovacions en el camp dels serveis socials de l’empresa.  Als anys 30 va ser una de les primeres empreses que atorgava als treballadors i treballadores una setmana de vacances pagades.

L’empresa anà millorant a poc a poc la seva organització interna; la creació d’un cos de bombers propi que dins de la precària reglamentació laboral de l’època en materia de protecció i seguretat era modèlic.

Can Fabra  era també coneguda com  “Can Mamella”, perquè nodria una població obrera extensa i, alhora, prodigava un seguit d’avantatges socials realment pioners a l’època. L’any 1915  l’empresa tenia més de 1.500 treballadors/es i en el seu moment àlgid va arribar a donar feina a més de quatre mil persones, majoritàriament dones de Sant Andreu.

A partir del 1949, el grup britànic va anar augmentant la seva participació fins arribar al 85% el 1992.  L’any 1970 van començar els tancaments d’instal·lacions i els acomiadaments de treballadors/es.
Actualment i amb el nom de Coats & Fabra SA, amb la majoria de capital anglès, només hi ha activitat en una de les naus industrials al carrer de Sant Adrià.

Informacions relacionades:

Observatori Fabra

L’Observatori Fabra pertany a la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona (RACAB).  Construït gràcies a un llegat del Sr. Camil Fabra i Fontanills, primer marquès d’Alella i pare de Ferran i Roman Fabra i Puig. El 1901, segons una clàusula testamentària, deixà a disposició de la RACAB la quantitat de 250.000 pessetes.

 

Palau del Marquès d'Alella

El Palau del Marquès d’Alella és un edifici modernista amb detalls platerescs, construït entre l’any 1912 i el 1914 per l’arquitecte Enric Sagnier. Concretament es situa al carrer de Muntaner cantonada amb carrer de Marià Cubí.  Les pintures de l’interior van ser elaborades per Josep Maria Sert.
El corrupte empresari franquista Julio Muñoz Ramonet va comprar la finca l’any 1945 a la filla de Ferran Fabra i Puig –el segon marquès d’Alella–, amb els beneficis obtinguts del control dels contingents d’importació del cotó.  Va morir l’any 1991 i va deixar en herència la totalitat de la finca a l’Ajuntament de Barcelona; estava formada per l’edifici principal, la col·lecció d’art que contenia i l’immoble annex del carrer de l’Avenir núm. 26-28. La col·lecció d’obres d’art està formada per mobles, joies i pintures de Goya i El Greco. Els seus fills no van acceptar el testament  i van començar una batalla judicial per recuperar el palau. L’any 2007, el Jutjat de primera instància i instrucció de Barcelona li va donar plena validesa.
Més informació: 

Después de Dios los hermanos Muñoz

La disputada herencia de Muñoz Ramonet

 

 

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *