3a passejada

 

Districte de Sarrià i Sant Gervasi

Comencem parlant de Gaudí, l’arquitecte que té sempre una sorpresa dedicada a la persona que la busca.

Parlem d’un  projecte inèdit de Gaudí descobert a l’Arxiu Històric de la Ciutat. Es tracta d’uns plànols que l’arquitecte havia realitzat per a la construcció d’un pont de pilars inclinats (semblen potes d’elefant) que havia de connectar, a través de la riera de Pomaret, el poble de Sarrià amb Sant Gervasi. L’arquitecte va lliurar aquest treball a l’ajuntament de Sarrià el 1906, però el projecte mai no es va realitzar i va acabar extraviant-se fins que l’any 2002 va ser retrobat.

És interessant considerar que Gaudí, per la construcció del pont, va projectar formigó armat amb ciment portland de la fàbrica “Asland” de Castellar de N’Hug,  propietat d’Eusebio Güell i inaugurada l’any 1904, dos anys abans.

Si el projecte s’hagués fet realitat, Gaudí hagués estat pioner en la utilització del formigó armat a Catalunya.

Conscients de la importància d’aquest llegat arquitectònic i artístic de Gaudí, el Consell Assessor de l’Arxiu del Districte de Sarrià-Sant Gervasi, juntament amb Daniel Giralt-Miracle, comissari de l’Any Gaudí, va impulsar el projecte de construcció d’una maqueta que reproduís aquest pont modernista. Joan Bassegoda, director de la Càtedra Gaudí, que considerà aquest disseny com un dels exemples més representatius de la millor època de l’arquitecte, també va participar en aquesta iniciativa.

La reproducció del pont ha estat realitzada pel maquetista Ramon Tort, molt vinculat a Sarrià, que ja havia dut a terme abans altres treballs projectats per Gaudí. La maqueta s’ha fet a una escala inferior a 1/100 i permet apreciar, a través del relleu, l’enginyós disseny original. Cal destacar, finalment, la col·laboració de l’empresa Apli Paper, que s’ha fet càrrec del cost de la maqueta.

La podem veure a la biblioteca Clarà (antic museu Clarà), al carrer Doctor Carulla 22-24. Representa l’aportació del Districte a la resta del fons bibliogràfic dedicat a l’insigne arquitecte, que es troba en aquest equipament i que s’ha generat arran de la celebració de l’Any Gaudí el 2002.

La biblioteca disposa d’un jardí on s’han instal.lat les escultures de Josep Clarà “Nu de dona” (1930), “Tors de dona” (1938), “Discòbol” (1953) i “Nu de dona ajaguda” (1941). A l’interior també s’hi exposen les escultures “La lectura”(1948) i “Puixança” (1936).

Pont de Gaudí

El pont hagués comptat amb 25 pilars i la riera de Pomaret  s’hagués escolat entre el setè i el novè pilar.
El pont estava dedicat a Santa Eulàlia que, segons la llegenda, havia nascut al Desert de Sarrià l’any 290. A la barana, el trencadís blanc hauria de formar una jaculatòria dedicada a la santa. Cada paraula està precedida i succeïda de l’aspa o creu de Santa Eulàlia. “X per X nosaltres X Pregueu X Santa X Eularia X Pregueu X per X nosaltres X”.

Riera de Pomaret

Per facilitar la comunicació entre Sarrià i el barri alt de la Bonanova a Sant Gervasi de Cassoles, era necessari  salvar la riera de Pomaret que talla en dos el carrer Immaculada. El punt blau indica el tall del carrer. 

Per la glera de la riera circulen, soterrats, els trens dels Ferrocarrils de la Generalitat de la línia de Barcelona a Sarrià, inaugurada el 1860.

 

 

L’àlbum de fotografies de la Conxita Puigarnau

 

 

 

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *