2a passejada

El proppassat 26, últim diumenge del mes de febrer, vam fer la visita al Cementiri de Poblenou. Està construït sobre els terrenys eclesiàstics on s’havia fundat l’any 1775 el primer cementiri fora  muralles  i on els barcelonins es negaren a enterrar els seus difunts.

El 15 d’abril de 1819 el bisbe  Pau Sitjar va beneir l’actual cementiri projectat per Antoni Ginesi, un jove arquitecte italià establert a Barcelona en qualitat de vicecònsul de la Toscana. Va morir prematurament l’any  1824 i va ser enterrat a la capella del cementiri, dissenyada per ell.

El Cementiri que volia Ginesi havia de tenir un to homogeni, sense diferències socials; per contra, els arquitectes que van prendre la direcció de les obres després de la seva mort, van voler destacar el renom i la importància de la burgesia amb la construcció de panteons notables, que d’alguna manera reafirmessin el seu prestigi i la seva manera de pensar: “el que mor pobre serà pobre eternament; el que mor ric serà ric eternament”.

 

Pòrtic d'accés

La porta d’entrada es troba flanquejada per dos parells de columnes dòriques i sobre el frontó troncopiramidal hi ha un basament amb l’àngel del Judici Final en marbre, obra de Venanci Vallmitjana Barbany. 

Aquesta escultura va ser col·locada l’any 1866 quan ja s’havia inaugurat el cementiri de Montjuic amb el qual es competia.

 

L’àlbum de fotografies de la Conxita Puigarnau

 

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *