Orestea d’Èsquil al Teatre Lliure

El Teatro Stabile di Napoli porta del 7 al 9 d’octubre  la tragèdia grega Orestea d’Èsquil (525-456 aC) al Teatre Lliure. La versió de l’Orestíada de Luca De Fusco combina paraula, cant, dansa i ciència-ficció i el cor hi té un paper prominent, però l’escenificació és molt contemporània: la tercera part de la trilogia incorpora una Atena mediadora, que ajuda a declarar innocent Orestes en un plató de televisió del futur on el judici contra Orestes quedarà sotmès a la televotació del públic.  “És una obra que comença en el passat i acaba en el futur”, diu el director d’’Orestea‘, Luca De Fusco. “Atena és una deessa de nova generació, és andrògina, i per primera vegada, amb un discurs polític molt lúcid, predica la mediació. En altres representacions s’ha ironitzat sobre el judici, se n’han fet paròdies, però jo crec que s’ha de ser optimista, donar esperances pel que fa a la resolució dels conflictes”, afegeix el director amb to irònic perquè absol Orestes amb el televot. Segons la tradició anterior a Èsquil, Orestes hauria d’haver pagat amb la mort els seus crims: mata la seva mare Clitemnestra, que a la vegada ha matat el seu marit i pare d’Orestes, Agamèmnon, perquè aquest havia sacrificat la filla de tots dos, Ifigènia. La dramatúrgia grega acostumava a preferir l’ull per ull, però Èsquil canvia el final i fa que un jurat perdoni l’heroi i acabi amb la truculenta llegenda de sang i venjances. La música és un altre element important a la versió del Teatro Stabile di Napoli i fa que la tercera i última part, Les eumènides, no perdi la força dramàtica com en altres versions: “Hi ha cant clàssic, cant barroc i música d’estil neoàrab que interpreta la Vertigo Dance Company, una companyia d’actors israelians pacifistes”. El cor representa el punt de vista del poble: “És com un prepúblic”, destaca De Fusco.

Teatro-Stabili-Orestea-Teatre-Lliure_1662443904_34419557_651x366

El Teatro Stabili di Napoli porta la tragèdia grega ‘Orestea’ d’Èsquil al Teatre Lliure

La trilogia completa d’Orestes (Agamèmnon, les Coèfores i les Eumènides) arriba directa de Siracusa amb un fort esperit clàssic però amb un format contemporani, dirigida per Luca de Fusco. Les tres peces es presenten en dues funcions que podeu veure el mateix dia o en dos dies diferents, però en un sol cap de setmana. Els quinze actors representaran l’obra en italià, però serà subtitulada en català.

[youtube]https://youtu.be/XAjG_OmC0QE[/youtube]

[youtube]https://youtu.be/g528DEwEkvE[/youtube]

Una de les més grans obres mestres del teatre  de tots els temps, l’única trilogia grega que ens ha arribat sencera, que va fer guanyar a Èsquil un concurs l’any 458 aC, puja a escena de la mà d’una gran companyia que ha representat durant l’estiu Orestea al Teatro Greco di Siracusa i al juny es podrà veure al jaciment de Pompeia.

[youtube]https://youtu.be/ObA3zFYiGyM[/youtube]

Aquest article s'ha publicat dins de General, Tragèdia, Tragèdia grega i etiquetat amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *