Ciències per al món contemporani

A la recentment aprovada Llei per a la Millora de la Qualitat Educativa (LOMQE) se l’ha criticada des de diversos àmbits pel seu esperit recentralitzador o per l’atac contra el model d’immersió lingüística a Catalunya. Però a més, algunes matèries hi surten perjudicades o directament desapareixen, com és el cas de Ciències per al món contemporani. Es va incorporar al currículum de 1r de Batxillerat el 2006, i pretenia introduir la cultura científica a la formació comuna dels alumnes, independentment de la modalitat de Batxillerat que cursaren. Així, treballa continguts sobre l’origen del Sistema Solar i la dinàmica del nostre planeta, els impactes ambientals i els riscos naturals, l’origen de la vida i l’evolució, la salut i la malatia i les noves tècniques com ara la teràpia gènica o la investigació amb cèl·lules mare i els aspectes bioètics relacionats, o els nous materials i tecnologies. De manera semblant a Educació per a la ciutadania, aquesta va ser una assignatura polèmica des del ben començament.

 • Per què creus que ha segut així i acabarà sent eliminada?
 • Quins dels temes que hem treballat en ella pensens que poden molestar algú? A qui? Per què?
 • Què faries tu? Mantindries la matèria? L’eliminaries? En aquest últim cas, a què dedicaries les seues dues hores setmanals?

Respon aquestes preguntes o altres que et vinguen al cap sobre aquesta qüestió. No importa si estàs a favor o en contra sinó la qualitat dels teus arguments en defensar les teues postures. També hi podeu interactuar entre vosaltres, generant debat o responent-vos, sempre des del respecte i l’argumentació raonada. Qui s’anima a començar?

17 pensaments sobre “Ciències per al món contemporani

 1. Penso que l’assignatura de CMC no s’hauria de treure pel simple fet de que és cultura en general. Encara que molts de nosaltres ja sabem moltes coses de les que hem donat a CMC durant aquest curs, la majoria de matèria ja no ens en recordàvem ja que l’havíem fet a principis de la ESO.
  El tema que crec que pot molestar a algú és el de l’evolució perquè a banda de que avui dia la teoria de l’evolució sigui demostrada científicament, encara hi ha persones molt religioses i que estan totalment en desacord amb aquest tema.
  En cas d’eliminar la matèria, el que jo faria seria fer una hora geografia i l’altra, història, ja que penso que són assignatures molt interessants i importants per a tots nosaltres.

 2. Crec que no hauria de ser eliminada aquesta assignatura, perquè aporta molta cultura general, explica conceptes que avegades ens són indiferents, com ara les malalties, l’origen de la vida,… I també és fàcil. Fàcil d’entendre.
  Jo, personalment, comparteixo la opinió de Núria, també crec que aquesta assignatura és més essencial que la literatura o la filosofia, perquè aquesta assignatura ens dóna coneixements bastant variats, i que ens serviran en un futur per a explicar a altra gent coses com l’origen de la vida i coses semblants. Crec que no s’hauria de suprimir aquesta assignatura.

 3. És una matèria amb la que es pot arribar a assolir uns coneixements generals del món on vivim sense massa esforç. Si treuen la matèria, seria més o menys el mateix, ja que per a aquesta assignatura no cal estudiar, perquè les coses que hi surten se suposa que cadascú ja n’hem de tenir una idea aconseguida i el llibre no aprofunditza molt sobre aquestes idees, les defineix breument. per tant, si la lleven, seria indiferent. Personalment a mi l’assignatura m’agrada bastant.

 4. Principalment, no estaria bé llevar aquesta assignatura ja que, per a mi, es la més completa i la que aprens més de tot un poc. Amplies els teus coneixements ja sigui amb les malalties, amb el planeta o tots els temes que hi han al llibre. Jo crec que només ho fan per a molestar ja que ara estan amb les retallades.
  Sincerament, aquesta assignatura m’agrada i està molt bé estudiar-la dos hores a la setmana. Llevar-la suposaria no saber res del que nosaltres hem aprés amb aquesta assignatura, i són coses essencials a la vida, més que la filosofia o la literatura (crec jo) i com ha dit Ximo, el saber no ocupa lloc,així que, jo estic en contra d’aquesta llei que es vol posar. Per mi l’assignatura Ciències per al món contemporani té molt de temari variat i està molt ben explicat tot, es una assignatura interessant i essencial.
  Núria Ferré

 5. Sincerament, crec que no s’hauria d’eliminar la assignatura de CMC
  independentmen del tipus batxillerat que s’ estigui cursant.
  Crec que per molt que jo, per exemple, estigui cursant el batxillerat
  tecnològic no nomès he de saber coses sobre la tecnologia.
  Crec que el nivell cultural d’una persona diu molt de qui és i els
  alumnes de batxillerat necessitem saber tambè com es va formar el
  nostre planeta, les diferents malalties que hi ha i la seva cura, els
  diferents avenços tecnològics que hi ha, etc.
  Hi ha una frase que diu que el saber no ocupa lloc i, pert tant, crec
  que dues hores semanals d’aquesta assignatura que ens ensenya cultura
  i ens mostra el planeta tal com és no fan res més que ampliar els
  nostres coneixemens i fer-nos persones més cultes.
  Ximo Monllau

 6. Sincerament trobo que fiquen massa els nassos amb els estudis. Ciències per al món contemporani es una assignatura essencial per a les persones i crec que te més importància que altres com ara la filosofia. La matèria de ciències és la que et dona més cultura i la que et fa entendre més la realitat. Si ja la van establir en un passat a primer de batxillerat va ser per alguna raó lògica i no trobo el sentit de que la vulguin eliminar. Crec que les retallades que estan fent a causa de la crisis haurien d’estar destinades a altres sectors i no amb la educació ja que es tracta del futur del nostre país.

 7. La raó principal per què crec que el govern de dretes vol llevar aquesta assignatura és perquè va en contra de l’esglèsia, i ben bé és sabut per tothom que la dreta i l’església sempre han tingut una bona amistat.
  M’irrita bastant que es vulgui llevar aquesta matèria pel simple fet que un grup religiós estigui en contra de teories científiques. Crec que religió i educació no s’haurien de barrejar mai ja que la religió és una ideologia personal i no està compartida per tothom.
  També crec que volguer llevar una matèria que ens dóna una cultura general amb un llei que en el seu títol proclama una millora de la calitat de l’ensenyament és ridícul. A part, llegint les propostes he trobat que volen donar émfasi a l’educació en matemàtiques, llengua i ciències, però al mateix temps volen llevar l’assignatura (pg 28). Potser peco d’ignorant o mal lector, però ho trobo contradictori.

  Resumint, crec que la retirada de CMC ens serà contraproduent per a tots ja que són coneixements que crec essencials per al progrés i ens ajuda a comprendre conceptes que estàn cada vegada més a la vida quotidiana de la societat. Llevar-la susposaria una diferenciació bastant exagerada entre batxillerats, amb el conseqüent dèficit de coneixements importants per al futur.

 8. Crec que ho volen eliminar ja que el PP són catòlics i les primeres unitats no van acord amb el seu pensament. La creació de l’Univers i l’origen de la vida entre altres, deuen de ser les unitats que els ha degut molestar al partit.
  Jo estic d’acord en que es llevi aquesta assignatura ja que per una banda conceptes que odiava estudiar hem tornen a sortir, i per altra banda, si aquesta assignatura el que pretén es donar un nivell culte als estudiants això es tindria que donar a 4rt d’ESO. Ja que almenys si decideixen no estudiar Batxillerat sortirien en unes bases. Crec que si ens donen l’opció elegir el batxillerat és per poder estudiar les assignatures que ens motiven. Usaria les dos hores per reforçar assignatures que més malament vagin als estudiants o per a parla de l’actualitat, de les coses que passen al món ara. Els que surtin de casa hi ha i possiblement no ens adonéssim perquè no estem sempre mirant les noticies.

 9. Crec que ha causat polèmica clarament perquè no segueix la ideologia catòlica, que és preferida pel partit governant, el PP. Especialment en l’origen de l’univers i la evolució humana, tot i que gairebé tothom accepta les teories dites pels científics.
  Ja sabiem que amb el canvi de govern no trigarien a voler eliminar aquesta assignatura juntament amb ciutadania, ja que a totes dues es parlen de temes considerats conflictius pel PP.
  Jo clarament conservaria la matèria ja que parla de temes vitals per als humans i mai estar de més conèixer més sobre nosaltres mateixos, al menys tenim que tenir un mínim de coneixements i crec que CMC es molt important per a mostrar-nos-els.

 10. Jo trobo que no la tindrien que treure, perque tots tenim que tindre com a minim una mica de coneixement del temes que es tracten en CMC, i esta bé que estudiesim sobre la tecnologia o sobre els nostres avantpassats, que pasa amb el planetes o sobre la nanotecnologia perque aixi sabriem de tot una mica com a minim i sabriem tots els avenços que a tingut la vida, també es una assignatura fàcil i per dos hores no trobo que fasi mal a ningú.

 11. Jo crec que volen treure aquesta assignatura per les retallades principalment, ja que crec que alguns creuen pensar que no serveix segons la modalitat de batxillerat que estiguis cursant.
  Crec que als únics que podria molestar seria a le religió, ja que en un dels temes explica l’evolució de la especie humana.
  jo no l’eliminaria ja que crec que és una matèria essèncial per tindre un mínim de coneixement el qual crec que és necessari.

 12. Si tenen pensat eliminar aquesta matèria crec que serà per les retallades, i si a algú li pot molestar algun contingut d’aquesta pot ser l’apartat de l’origen de la vida per qüestions ideològiques.
  Si hagués de decidir jo, la mantindria, però si l’eliminessin dedicaria les dues hores a altres assignatures “importants”, com català o filosofia.

 13. CMC penso que és una assignatura irrellevant, independentment de la modalitat de batxillerat que cursis, per això crec que la volen treure. Jo, personalment, penso que és una matèria fàcil, interessant i que no es fa gens pesada i alhora ens fa aprendre cultura i estar al dia sobre els avenços mèdics, tecnològics i científics.
  Per tant, jo ho deixaria tal com està.

 14. La veritat és que no tinc ni la menor idea de perquè volen eliminar la matèria. Penso que cal que aprenguem sobre sobre la biologia i tecnologia entre moltes altres coses, ja que així, almenys, coneixem el que existia abans que els humans apareguessin, sobre com avansa la ciència i la tecnologia, etc. Trobo que aprendre aquestes coses és massa important, sobretot, per a la gent que vol estudiar alguna cosa així en un futur i viure d’això.
  Potser un dels temes que podria afectar bastant és el de Càncer, transplantaments i clonatge ja que crec que podria haver gent (alumnes per exemple) que han perdut algun familiar per culpa del càncer i penso que estudiar un tema així, per aquestes persones, és bastant dur i complicat.
  Jo mantindria la matèria perquè com he dit abans, ens fa veure moltíssimes coses que ens envolten i ens ajuda a conèixer molt millor el nostre planeta i sobre com funcionen les coses en ell.

 15. A mi m’es indiferent si es lleva la matèria o no perque a la majoria de gent que està fent el batxillerat no li serveix de res, com ara els d’artistic o els d’humanistic. Però per dos hores setmanals que tenim tampoc molesta. Ens culturitza una mica més a l’hora de saber sobre biologia, tecnologia o geologia. És una asignatura fàcil d’aprovar i fàcil d’entendre ja que tot són coses molt bàsiques i crec que tampoc tindrien que llevarla. Vale que en el segon curs no hi hagi perquè els alumnes ja van més centrats amb les pau i la uni, però al primer curs no fa mal a ningu, al contrari.

 16. Suposo que voldrán eliminar la matèria ja que aquesta, no va en la linìa del pensament de dretes (PP), ja que tenen una ideologia i tradició basada en el catolicisme, que es contraposa a l’evolució humana, i una altra raó, que trobo més important, deu ser a la quantitat de retallades que fan i així,d’alguna manera, es podríen estalviar diners.
  El tema principal que podría molestar algú, pot ser el que tracta de l’evolució humana i la creació de la Terra, però, per la meva part, com en aquesta assignatura no es discrimina a ningù per la seva ideologia, no cal preocupar-se, ja que, nomès és una assignatura més i són nomès dos temes dels que es parla d’això.
  Per mi deixaría la matèria, ja que, pots assolir coneixements d’altres assignatures que no podrìes obtindre seguint els teus estudis especifìcats.

 17. la meva opinio d’avant a treure CMC dels estudis no em sembla ni massa bé ni molt malament. perque encara que no sigui una de les materies mes importants, crec que serveix molt per a coneixer el món tal i com és, amb la seva ciencia, la tecnologia, medicina..etc. Crec que és de gran utilitat treure profit a aquesta asignatura i la veritat no entenc el motiu de perque treurel.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *