La salut i els estils de vida

Per Andrea Almo i Núria Ferré

NOTÍCIA

Es triplica en 14 anys el nombre d’adolescents embarassades
El número d’adolescents d’entre 14 i 17 anys de les comarques Gironines que es queden embarassades s’ha triplicat en els darrers 14 anys. Aquestes són les dades de la conselleria de Salut que ho va atribuir, en part, a la immigració. Malgrat això, es tracta d’un diagnòstic que no tots els experts coincideixen a afirmar i fins hi tot alguns han parlat que cada dia es fa servir menys el preservatiu.
Segons va informar Ràdio Girona, l’any 1993 de cada mil noies d’antre 14 i 17 anys de les comarques de Girona hi ha anat creixent el percentatge: un 6 de cada mil el 1997, un 9 per mil el 2001, fins arribar al 14,68 per mil el 2006, que són les darreres dades que disposa la conselleria i que s’han extret arran d’una pregunta presentada per CiU al Parlament de Catalunya. En la seva resposta, Salut ho va atribuir en bona part a la immigració, ja que de totes les noies menors d’edat embarassades a Catalunya, el 38 per cent són estrangeres.

LA CONDUCTA SEXUAL DE RISC

Hi ha embaràs si l’òvul fecundat per l’espermatozoide forma un embrió i s’implanta a la paret que revesteix l’úter. Hi ha un fàrmac amb el qual podem evitar l’embaràs, la píndola de l’endemà ja que modifica el cicle menstrual i impedeix que l’embrió, si és que hi ha hagi fecundació, pugui implantar-se a l’úter.
Tot i això, el preservatiu és el mètode contraceptiu més segur i, a més a més, evita el contagi d’infeccions de transmissió sexual com ara la gonorrea o la sida.

UNA APROXIMACIÓ AL CONCEPTE DE SALUT

Es defineix salut com a ‘’Estat en què l’organisme, lliure de malalties, exerceix normalment totes les funcions’’. I salut pública com a ‘’Art i ciència d’organitzar i dirigir els esforç de la comunitat, amb la finalitat de prevenir, recuperar i rehabilitar l’individu i obtenir-hi un òptim nivell de salut’’
Hi ha una percepció pròpia de la salut, variable per a cada persona però també del país o ciutat que sigui.

ESPERANÇA DE VIDA

L’any 2002, l’esperança de vida a Espanya en nàixer va ser de 79,9 anys, una xifra només superada per Itàlia i Suècia.

HÀBITS I ESTILS DE VIDA

L’any 2003 a Espanya hi havia un terç de fumadors habituals. Però aquesta xifra es va reduir gràcies a la Llei del tabac.
D’altra banda, el consum de begudes alcohòliques i de drogues, continua sent un seriós problema de salut pública, que va creixent. Més de la meitat de adolescents majors de 16 anys consumeixen alcohol habitualment. España es el segon país on el consum del cànnabis entre 15 i 16 anys és més alt.
Respecte a malalties nutricionals (diabetis, afectacions respiratòries, problemes a les articulacions..) a Espanya hi ha un 13’3% de persones majors de 18 anys amb obesitat i un 24,8% de la població infantil te sobrepès.

MORBIDITAT

La morbiditat es la distribució de les malalties que sofreix una població i les causes de la seva mortalitat. Les principals causes són les malalties de l’aparell circulatori o els càncers.
La taxa bruta de mortalitat a Espanya es situa en uns 900 morts per cada 1000.000 habitants. I la mortalitat infantil és de 4,1 nens per cada 1.000 nens.

L’ALZHEIMER

La malaltia, mes freqüent en persones grans es produeix a la pèrdua progressiva de neurones del cervell. Les causes no són clares però hi ha una certa predisposició genètica. En el desenvolupament de la malaltia hi actuen molts altres factors que fan augmentar el risc com ara el tabac. I la malaltia augmenta amb l’edat. Les proves del diagnòstic com ara les ressonàncies magnètiques detecten la pèrdua de neurones i els neuròlegs utilitzen com a primera prova diagnòstica els exàmens neuropsicològics.

NUTRICIÓ I ADOLESCÈNCIA

Quan arriba l’adolescència (11-16 anys noies / 13-18 anys nois) s’ha de dur a terme una bona alimentació amb nutrients addicionals per fer front aquest creixement. Això depèn de si l’individu practica activitat física o no. Si la seva vida és sedentària es descuida l’alimentació i predomina el menjar ràpid, és a dir, el menjar amb greixos saturats i amb carbohidrats d’absorció ràpida. Amb això pot aparèixer sobrepès i al cap dels anys, obesitat.

ANORÈXIA I BULÍMIA

A causa de la pressió social, l’autoexigència i una baixa autoestima poden aparèixer trastorns alimentaris, com ara:
• Anorèxia: Ingesta calòrica molt per sota del normal.
• Bulímia: Ingesta de gran quantitat de menjar alternada amb el vòmit.

OBESITAT

Quan una persona té un IMC superior a 40kg • m-2 es considera que té obesitat mòrbida. Pot provocar hipertensió, hipercolesterolèmia, diabetis de tipus 2, malalties coronàries, alguns càncers, depressió…
La cirurgia bariàtrica consisteix en modificar quirúrgicament el trajecte gastrointestinal de l’aliment amb la disminució en l’absorció de nutrients.

ESPORT I SALUT

L’esport repercuteix en la qualitat de vida, pot millorar l’estat de salut i contribuir en l’equilibri psicològic i emocional. En canvi, la vida sedentària és un factor ris per a les malalties cardiovasculars, respiratòries, la hipertensió… Un 9% de morts als països desenvolupats són a causa d’un estil de vida sedentari.

La cara fosca de l’esport

Les persones vigorèxiques se senten escanyolides i volen guanyar massa muscular. Segueixen un règim ric en proteïnes i pobre en glúcids i greixos. Usen esteroides per augmentar la massa muscular i facilitar la recuperació després d’un esforç intens.
Els efectes secundaris poden ser: càncer, hipertensió arterial, increment del colesterol dolent i disminució del colesterol bo, acne, tremolors…

ADICCIONS

Hi ha de tres tipus:
• Ludopaties: Addició a videojocs, jocs d’atzar, jocs d’apostes, loteries (jocs patològics)
• Drogoaddicció: tabac i alcohol.
• Addició a Internet: pàgines webs o xats.
• Addició al treball.
Les claus de les addiccions són:
• Tolerància: Cada cop es necessita mes perquè l’efecte es inferior.
• Abstinència: Requereix ingerir més substància per superar el síndrome.
• Dependència: Desig de consumir la substància.
• Abandó de les activitats habituals: És dedica molt temps a aquesta substància i s’abandona el temps per a altres activitats.
• Consciència: Hi pot haver consciència dels fets però es segueix fent.

Alcoholisme i drogues

L’alcoholisme és una patologia integral que afecta aspectes psicològics, el fetge, el tracte gastrointestinal i els sistemes musculoesquelètic i cardiovascular. Comporta desnutrició i mancança de vitamines
Entre les drogues més consumides destaca el cànnabis. Hi ha evidències científiques de la relació entre el seu consum i les malalties i desequilibris mentals.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *