Terratrèmol a l’atmosfera

Demà comencen a Catalunya les Proves d’Accés a la Universitat. En els propers dies els estudiants es juguen, amb la seua nota, l’entrada al grau i/o la facultat on volen estudiar. Són dies de nervis i de l’últim esforç en un curs ja de per sí dur com és 2n de Batxillerat.

Una última entrada relacionada amb el que, previsiblement, prodria ser un dels temes estrella d’alguna de les preguntes de l’examen de Ciències de la Terra i el medi ambient: el terratrèmol del Japó de l’11 de març de 2011. Satèl·lits de la NASA han detectat pertorbacions a la ionosfera (o termosfera), una de les capes de l’atmosfera, que semblen estar provocades per les vibracions del sisme. En aquesta animació es pot veure la gran velocitat a la que s’extendria la pertorbació de les partícules per les capes altes de l’atmosfera.

Aquestes pertorbacions, detectades fins i tot abans que el terratrèmol es produeixi, podríen ser utilitzades, si en un futur la tecnologia ho permetés, com a precursors sísmics.

Llegeix la notícia a lainformacion.com »

Molta sort en aquesta última ronda d’exàmens i que els resultats us permeten estudiar allò que voleu!

Un pensament sobre “Terratrèmol a l’atmosfera

  1. Doncs no ha segut Fukushima, sinó, un any més, l’Eyjafjalla, qui ha protagonitzat la pregunta de risc, volcànic en aquest cas, en la sèrie 3, que és la que ha sortit al juny (caldrà veure si el terratrèmol japonès surt a la convocatòria d’incidències, o al setembre).

    L’examen de CTMA del juny està en aquest enllaç:

    http://www.gencat.cat/economia/ur/doc_un/pau_cite12jl.pdf

    Que haja anat molt bé! Sort per a la resta d’exàmens!

    Vicent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *