Referents Clàssics a la UB

El passat dia 10 de febrer els alumnes de llatí i grec de segon de Batxillerat de l’Institut Premià de Mar vàrem visitar la Facultat de Filologia de la Universitat de Barcelona per assistir a dues conferències organitzades per la secció catalana de la SEEC, com us explicarem després. Nosaltres ja vàrem tindre la sort de conèixer aquesta apreciada Universitat amb antelació, doncs hi vàrem anar per dur a terme unes xerrades amb professors no només de la mateixa Universitat sinó amb professors d’altres Universitats i instituts que varen accedir a fer la xerrada al claustre de la facultat de Filologia de la Universitat central. Mercè Otero va ser la primera professora qui ens va concedir una xerrada a la UB, i allà va ser on ens va fer un petit recorregut per conèixer-la millor.

Pel que fa a la nostra ja coneguda recerca de referents, en el transcurs de les xerrades en la Universitat ja en vàrem trobar alguns, com ara la placa en reconeixement a Salvador Espriu. A la placa podem veure escrit “Alma Mater” que significa “mare nodrícia” (que alimenta) usada per referir-se metafòricament a la universitat, on una determinada persona ha rebut la seva formació superior. Originàriament, a la Roma Antiga, l’expressió designava diverses deesses mares com Ceres o Cíbele i, més tard, a la Mare de Déu. També veiem el número romà “X”, que fa referència al mes 10, per tant, octubre.

Placa Salvador Espriu

Pel que fa a les xerrades que ens van proporcionar els professors a la facultat per al nostre treball de recerca, una d’elles va ser amb Montserrat Tudela, llicenciada en filologia grega per la Universitat de Barcelona i també té un màster en Papirologia per la Universitat Rovira i Virgili, a més de ser directora d’Auriga, revista de divulgació del món clàssic. La Montserrat ens va mostrar la importància que tenen els papirs i fins i tot ens explicà que un dels èxits de la seva revista és haver fet organitzar el primer i únic màster en papirologia clàssica que s’ha fet en tots els territoris de parla catalana.

Montserrat Tudela, Elisa Moya i Francesc Xavier

En aquesta sortida a la Universitat on vàrem assistir a dues conferències vàrem descobrir un altre referent clàssic a la sala on es feien les conferències, la capella, aquest referent és el “Perfundet Omnia Luce“, que  vol dir distribueix la llum per tots o la frase sencera: ‘Libertas perfundet omnia luce”, que es tradueix com la llibertat ho omple tot de llum.

Referent clàssic a la capella

Vàrem visitar la biblioteca, que hem de dir que és molt gran, tan gran que segur que trobeu el llibre que busqueu. També la hemeroteca  on vàrem veure un gran col·lecció, però el que més ens va impressionar de tot, va ser la biblioteca de reserva, on ens van deixar entrar i vàrem veure centenars de llibres tant antics com nous, apart de manuscrits, incunables, diversos impresos i alguns pergamins.

Prop de l’entrada de la Universitat vàrem trobar també aquest cartell amb un premi anomenat “Cum laude“, sabeu què vol dir aquest llatinisme? Per què està relacionat amb un premi?

Referent clàssic a la UB

Els conferenciants eren Pilar Gómez (coordinadora de les proves PAU) i Xavier Velaza Frías, Doctor en Filologia Clàssica i Catedràtic de Filologia Llatina a la Universitat de Barcelona. També és l’investigador principal del grup de recerca consolidat LITTERA i en aquest moment és Vicedegà de Recerca, Doctorat i Relacions Internacionals de la Facultat de Filologia. Pilar Gòmez ens va concedir una xerrada en persona aprofitant l’avinentesa de la nostra visita al centre universitari. Xavier Velaza ens va concedir una entrevista via gmail degut a la seva apretada agenda. Próximament publicarem la xerrada amb Pilar Gómez.

Xavier Velaza i Pilar Gómez

Com bé hem citat anteriorment, la primera conferència a la que vam assistir va ser la de llatí, titulada: “Comicitat i realitat al Miles Gloriosus“, a càrrec del dr. Javier Velaza Frías, professor de Filologia Llatina (UB) . Aquesta obra de Plaute és una de les que entra a la Selectivitat d’aquest curs 2013/14 i en el mes de març hem anat a veure-la representada al teatre. Allà també vàrem veure la representació d’Hipsípila.

La segona xerrada, a càrrec de la dra. Pilar Gómez tenia com a títol “La rebel·lia d’un creador: Prometeu, entre déus i homes”. I com bé ens diu el nom, parlaven del tità Prometeu.

Passejant per la Universitat tambè vàrem trobar en el vestíbul de la facultat l’estàtua d’Isidor. Com que la Universitat és molt antiga, hi assistien molts eclesiàstics, és per això que a la Universitat hi trobem la figura d’un destacat bisbe de Sevilla que escrivia les seves obres en llatí. Aquí veiem l’escultura de Sant Isidor.

Pel que fa a més referents, podem veure que el següent exposat es troba en una placa en reconeixement a  Pere Bosh i Gimpera (Barcelona, 1891 — Mèxic, 1974), nomenat primer rector de la Universitat Autònoma (1933-39). A la placa podem veure el lema de la Universitat: Libertas perfundet omnia luce, el mateix que hem trobat a la capella.

Placa reconeixement Pere Bosch i Gimpera

Sabríeu dir-nos més referents universitaris? Ja sigui en aquesta universitat, o en altres, com a la que vàrem assistir d’excursió fa uns mesos. Per què penseu que l’universitat té el lema de Libertas perfundet omnia luce?

Etiquetes:, , , , , , , , , ,

Comentaris: 2

  1. […]   […]

  2. […] promocions, a la Facultat de Filologia de la Universitat de Barcelona. No sols hi han trobat referents clàssics al vestíbul (Sant Isidor) sinó que han tingut la sort de poder conèixer de prop les diferents […]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *