Parlant amb Pep Campillo

Avui dia 9 de desembre de 2013 al matí ens ha contestat per Gmail Pep Campillo, professor de Llengües Clàssiques del IES JOAN ALCOVER de Palma de Mallorca i Coordinador d’activitats d’ABSAC (Asociación Balear de Superdotación y Altas Capacidades). Un plaer que ens hagi contestat i aquí podeu veure les seves respostes.

1. Es fixa en els referents clàssics que hi ha pel carrer?

Sí, és una cosa que faig sovint, perquè trobar-me’n un de nou me produeix certa alegria.

2. En veu molts per Palma de Mallorca?

La veritat és que viure a Palma i no trobar referents pels seus carrers és com estar cec. Només vos diré que en el meu recorregut de cada matí anant des del Passeig Marítim fins al meu Institut la primera cosa que me trobo és una estàtua de Ramon Llull que a la seva base té una inscripció que diu “Iustitia procurat pacem et iniuria bellum. Humilia verba sunt nuntii pacis et superba belli.” Seguidament camino pel Passeig del Born (flanquejat per dues esfinxs esculpides en pedra a cada costat) que me duu davant del Teatre Principal (la façana del qual consta de tres pisos amb una superposició dels tres ordres arquitectònics – dòric, jònic i corinti que recorda exemples com el Coliseu de Roma- rematats per un frontó triangular a l’estil dels temples de l’antiguitat clàssica, decorat amb relleus de les set muses; en el seu interior, la decoració pictòrica de la coberta representa el déu Hèlios, sobre una quadriga de cavalls blancs, envoltat de representacions al·legòriques del teatre, la música i la dansa). Després enfilo la Via Roma (decorada amb dues estàtues romanes que representen Juli Cèsar i un jove i deïficat Neró, pertanyents a la col·lecció del cardenal mallorquí Antoni Despuig) per arribar finalment a l’Institut Joan Alcover, que al seu costat té un bar que es diu “Cum laude”.

3. On n’ha vist més?

Sobretot al casc antic de Palma, on hi són les antigues cases senyorials que presenten les seves façanes ornades amb elements clàssics i que conserven un pati que recorda molt l’atrium de la domus romana. 

4. Li agrada viure envoltat de referents o li és indiferent?

M’encanta. I crec que és un tret inherent del caràcter mallorquí, que es considera descendent dels antics foners baleàrics, que lluitaren als exèrcits d’Anníbal i més tard a les legions romanes. Fins i tot a l’Ajuntament de Palma tenim entre els fills il·lustres de Ciutat al propi  Anníbal, degut a una mala interpretació de la frase de Plini el Vell, quan descriu la nostra illa Conillera com “insula Parva Hannibalis” i que algú va llegir erròniament “insula Patria Hannibalis”.

Tampoc no podem oblidar que Rubén Darío durant la seva estància a Mallorca va escriure un poema que té una famosa estrofa que diu:

“Plinio llama Baleares funda bellicosas

a estas islas hermanas de las islas Pytiusas,

yo sé que coronadas de pámpanos y rosas

aquí un tiempo danzaron ante la mar las musas.”

5. Per què creu que encara s’utilitzen referents clàssics?

Perquè crec que donen un cert prestigi i no podem oblidar que “quiquid latine dictum sit, altum videtur.” 

6. De quin àmbit n’ha vist més?

Sobretot els que tenen a veure amb l’arquitectura de la ciutat de Palma, perquè he elaborat una guia que recull les inscripcions llatines de Palma amb el desig de rescatar de l’oblit moltes d’aquestes inscripcions i explicar-ne el seu significat.

7. Els penja al seu Twitter? Ja els hem vist al seu Facebook!

Sí, fa dos anys vaig crear un twitter amb el títol @docetmultos per comunicar als meus seguidors i alumnes els referents clàssics que vaig trobant pels meus viatges.

8. Com treballa els referents amb els nens que tenen altes capacitats?

Fa 5 anys vaig tenir l’oportunitat de fer un taller de Cultura Clàssica a un grup d’alumnes d’altes capacitats, que tenien edats compreses entres 9 i 12 anys, on aprengueren moltes coses de l’antiguitat clàssica, a més d’una mica de Llatí i Grec. Això va fer que s’interessessin molt per l’etimologia de les paraules i que volguessin aprofundir més en la Mitologia.

9. S’hi fixen en els referents o els hi passen desapercebuts?

Si fixen i molt, però no és necessari ser superdotat per percebre aquest referents. Són de l’opinió que si qualsevol persona tingués uns mínims coneixements de cultura clàssica se n’adonaria de seguida . Crec que té molta raó Carlos Ruiz Zafón quan diu “No hay lenguas muertas sino cerebros aletargados” i el que hem de fer els filòlegs clàssics es despertar aquests cervells adormits. 

10. Ha fet cap activitat amb ells relacionada amb els referents?

A partir d’aquell taller inicial, els anys posteriors organitzarem sortides culturals al jaciments arqueològics de Mallorca i Menorca, i en una ocasió anàrem a Madrid per conèixer els quadres que representen escenes de mitologia al Museu del Prado. També tenim previst fer un viatge cultural a Roma.

11. Com treballa els referents amb els seus alumnes de l’institut?

Aprofitant totes les possibilitats que me brinden les eines TIC.

12. Quines activitats ha fet? Agraden als seus alumnes?

Sempre que podem fem visites a esglésies per estudiar les seves inscripcions llatines i cada any anam a les representacions del Festival de Teatre Grecollatí que es fan a la nostra ciutat i que realment enganxen als alumnes.

13. D’on li ve la dèria per allò clàssic? Per què va estudiar clàssiques?

De petit devorava els Astèrix i després vingueren lectures com Ben-Hur, Quo vadis, la Història de Roma d’Indro Montanelli, etc… que me dugueren inevitablement a estudiar una carrera que me permetia accedir als escrits clàssics en la seva llengua original.

14. Fa col·lecció de quelcom amb referents clàssics?

Col·lecciono pàgines publicitàries de revistes que tenen referents clàssics, també faig fotografies a rellotges de sol que tenen un lema en llatí o grec, i encara que és cert que la majoria ens recorda la brevetat de la vida i el ràpid pas dels temps, n’hi ha un dos que m’agraden molt per la seva originalitat:

“Amicis, qualibet hora” i “Sine sole, sileo”.

També tenc moltes versions de l’Odissea o dels còmics d’Astèrix, perquè sempre que vaig de viatge a un país estranger compro un exemplar per saber com han fet la seva traducció. El darrer que he aconseguit és un Astèrix en llengua corsa.

15. Si hagués de proposar una activitat als alumnes per tal de conèixer més referents o endinsar-se de fons en aquest món, què els proposaria?

Me’ls duria, si pogués, de viatge a Roma o Grècia. 

16. Si hagués de buscar un nom amb referent clàssic per una botiga, quin triaria?

N’hi ha tants, que ara mateix no se m’ocorre cap, però aquí a Palma es troben exemples com:

Aqua.aquae – botiga de productes per al bany i dutxa.

Olimpus sport – productes de nutrició.

Minerva – papereria.

Domus – tenda de mobles.

Oh! limpia – empresa de servei de neteja.

Tiberi – empresa de catering.

Etiquetes:, , ,

Comentaris: 4

  1. […] d’Aparelladors de Mallorca i la Fundació Aedificat sota la direcció i conducció de Pep Campillo, professor de Llatí de l’institut Joan Alcover de Palma ens ofereix aquesta […]

  2. Maria Antònia 30 març 2019 - 13:25 Contesta

    Hola, ens volem apuntar a la ruta Palma Romana de dia 6 d’abril i no sabem com fer-ho perquè el telèfon que surt és del col.legi d’aparajadors. Com ho podem fer?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *