Parlant amb Mertxu Ovejas

Avui dia 2 de desembre de 2013 a les 18:37 ens ha contestat per Gmail Mertxu Ovejas Arango, una professora de llengües i cultura clàssiques al IES 9 d’Octubre de Carlet (València), membre de Chiron,  entusiasta dels mapes conceptuals, més concretament de CMAPSTOOLS, i de la seva aplicació a l’estudi de les llengües clàssiques. Llicenciada en Filologia Clàssica, especialitat en Grec, per la Universitat de Barcelona, on va compartir aula amb la Margalida. Volem agrair l’amabilitat amb la que ens va respondre a les preguntes, llàstima no haver pogut fer l’entrevista per Skype. Aquí teniu les seves respostes:

1. Es fixa en els referents clàssics que hi ha pel carrer?

Sí, sí que em fixo. Déu ser una deformació professional. Trobar referents clàssics és molt satisfactori. L’únic problema és que els de casa ja no em fan cas quan en trobo algun.

2. En veu molts pel País Valencià? I a Carlet concretament?

Al País Valencià n’hi ha molts, moltíssims. Uns molt clars: noms d’assessories, de botigues, de bars… I d’altres més, com us diria, amagats: crec que poca gent sap que el nom SPA, provingui d’on provingui,  és un cas clar de referent clàssic. En quant a Carlet, si us dic la veritat, vaig al treball i no passejo pel poble, així que no m’he fixat molt, encara que recordo un: assessoria Minerva.

3. On n’ha vist més?

Naturalment se’n veuen més a les grans ciutats per qüestió de tamany, encara que si mirem amb atenció trobarem a tots els pobles.

4. Li agrada viure envoltada de referents o li és indiferent?

M’agrada molt perquè són la prova palpable de què el món clàssic no és un antiguitat estudiada per quatre grillats, sinó que forma part de la nostra manera de ser, de la nostra manera d’entendre la vida.

5. Per què creu que encara s’utilitzen referents clàssics?

Per la mateixa raó que he dit abans. Nosaltres som fills de la cultura grecoromana i això d’una manera o d’una altra, surt.

6. Respecte Chiron, trobem a faltar un apartat a la wiki de referents clàssics, hi ha cap motiu pel que no hi sigui? Hi serà més endavant?

Potser si que en faria falta un apartat específic. La veritat és que no sé perquè no n’hi ha. No obstant, la wiki de Chiron és un espai obert a tothom. Si vosaltres creieu que és necessari, endavant.

7. De quin àmbit n’ha vist més?

No sabria què dir-vos, de tots els àmbits: publicitat, música, pintura… Mireu, una de les primeres coses que faig amb els alumnes és que es miren les bambes que porten. Sempre trobo alumnes amb NikE o amb ASICS.

8. Pensa que la gent s’interessa pels referents clàssics o els hi passen desapercebuts?

Lamentablement, no. El nostre sistema escolar no posa a l’abast de tots la cultura clàssica i això fa que la majoria no sàpiga que estem rodejats d’elements propis de la cultura grecorromana, de la nostra cultura.

9. Què ha vist més, referents d’origen llatí o d’origen grec?

 La veritat és que no sé que dir-vos, no m’he fixat molt, encara que sospito que hi ha més d’origen llatí que de grec.  

10 . D’on li ve la dèria per allò clàssic? Per què va estudiar clàssiques?

Jo no vaig ser una alumna de clàssiques “vocacional”.  A l’institut m’agradava el grec, però no pas el llatí, i com que no sabia molt bé que estudiar em vaig decantar per la filologia clàssica sense cap motiu especial. Haig de reconèixer que al principi m’ho vaig passar força malament. Però poc a poc em vaig apassionar tant que ara no m’imagino la meva vida lluny del món clàssic.

11. Fa col·lecció de quelcom amb referents clàssics?

No, la veritat és que no.

12. Quina és la finalitat del seu blog Porque me gusta?

El blog va néixer precisament per a fer conèixer als meus alumnes i a tots els que em volien llegir les coses meravelloses que ens poden ensenyar els clàssics i com no estan tant lluny de nosaltres, encara que, amb el temps, ha passat a ser una espècie de diari personal, això si, sense oblidar mai el motiu pel qual va néixer: em dedico al món de les llengües i cultura clàssiques Porque me gusta.

13. Fa servir referents en aquest blog? i en altres?

Oi i tant que faig servir. El principi més que ara, ho reconec.  Em recordo d’una entrada que vaig fer sobre un partit de futbol  entre Galatasaray Istanbul i la Roma. Potser no es tractava ben bé d’un referent clàssic, però darrera d’aquell partit hi havia molta història.

14. L’ajuden els referents en la seva tasca docent?

Moltíssim, no hi ha dia en el qual no parli d’algun referent que hagi vist o sentit.

15. Ha fet cap activitat relacionada amb els referents amb els seus alumnes? Els hi va agradar?

Sempre en fem alguna. Els hi resulta molt interessant. Per exemple, avui mateix unes alumnes de llatí m’han fet una exposició bastant bona envers la figura de Mesalina, l’esposa de l’emperador Claudi. I tot a partir d’un referent que vaig sentir a una cançó: “estar contigo es como estar en un club con Mesalina”.

16. Ens hem assabentat de que teniu una optativa de 4 hores semanals relacionada amb els referents clàssics, com la treballeu? Què feu en aquesta classe? S’hi apunta molta gent?

Malauradament, jo no dono aquesta assignatura. El meu centre és molt petit, a més estic sola al departament i me’n ocupo exclusivament del llatí i del grec.  Però sé que els centres on sí que es pot impartir són uns quants els alumnes que la cursen. Hem de tindre en compte que és una assignatura optativa  i l’oferta és molt amplia.

17. Quina activitat faria al seu blog per entrar de ple al món dels referents?

Bé, ja us he dit abans com un simple partit de futbol em va servir per a parlar dels gál.lates i els romans. Qualsevol activitat seria bona.

18. Si hagués de buscar un nom amb referent clàssic per una botiga, quin triaria?

Sempre he cregut que el nom ideal per una agència de viatges seria: Viatges Pausànies, i fa poc, al Facebook, vaig veure que ja hi havia una. Si  tinguera una fruiteria l’anomenaria La poma d’or.

 

Etiquetes:, , ,

Comentaris: 3

 1. mertxu 3 desembre 2013 - 14:16 Contesta

  Ha estat un gust respondre a les vostres preguntes, de veritat. És tot un plaer poder col.laborar en la difusión, d’una manera o una altra, de la cultura clàssica i de la seva presència al mon actual.
  Estic molt agraïda de què hagueu pensant en mi.
  Una força abraçada. Amb

 2. F. Xavier Gras i Elisa Moya 4 desembre 2013 - 12:24 Contesta

  Moltíssimes gràcies Mertxu per la seva col·laboració, com bé ha dit, ha ajudat en la difusió de la cultura clàssica i la seva petjada en la societat d’avui en dia.
  Una forta abraçada també!

 3. […]   […]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *